Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit a menstruációs vér elárul

6 dolog, amit a menstruációs vér elárul

ciklusegészséghormonmenstruációmenzeszterhességvérvérzésvetélés
0

Írta:

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Egyesülete nemrég közzé tett egy jelentést, mely szerint a menstruáció pont olyan jelentős adat egy nő esetében, mint a vérnyomás, a pulzus vagy a testhőmérséklet. Miért?

Mert amellett, hogy elárulja, terhes vagy-e vagy sem, a ciklusod bepillantást nyújt a hormonjaid egészségi állapotába, és ők a felelősek azért, hogy zökkenőmentesen működjön minden az agyadtól a szaporító rendszeredig.

Míg valami az egyik nő esetében normális, a másiknak nem, ezért kifejezetten a változás az, amire érdemes figyelni. Különösen akkor, ha a vér színe lesz másmilyen. A következő 6 pont segít megvizsgálni, mit mond el a menzeszed az egészségedről.

1. Ha rózsaszínes

Különösen igaz lehet ez rád, ha sokat sportolsz. Tanulmányok kimutatták, hogy a túlzásba vitt testmozgás csökkentheti az ösztrogén szintet, amelynek következtében sokszor kitolódik, vagy néha teljesen eltűnik a nők menstruációja. Nem ritka, hogy a hivatásos női sportolók nem is ovulálnak. Bár ez nem tűnik nagy dolognak, sőt, ki ne álmodozott volna már arról, hogy kimarad a menzesze legalább egyszer vagy kétszer? De ha nincs kezelve, az alacsony női hormon szint növelheti a csontritkulás veszélyét.

Tehát, ha mostanában kezdtél el felkészülni a maratonra, vagy növelted az edzéseid intenzitását és hirtelen világosabbá vált a menstruációs véred színe, fordulj az orvosodhoz! Ez a tünet jelenthet még policisztás petefészek szindrómát (PCOS) vagy 4-5 éven belül közelgő menopauzát is, hiszen ilyenkor a petefészkek egyre kevesebb ösztrogént kezdenek el termeli.

2. Ha vízszerű

Lehet, hogy nem megfelelően táplálkozol, ha a vérzésed híg, picit fehéres, állagra a vízhez hasonlít. Okozhatja súlyos vérszegénység is. Ha hónapról hónapra egyre inkább ez a helyzet, keresd fel az orvosodat, csináltass egy vérképet és beszéljetek az esetleges táplálkozási hiányosságaidról!

Az is lehet, hogy a vashiányt (amiből a vérszegénység általában következik) egy éppen zajló, számodra nehezebb időszak idézi elő. Egy finn tanulmányban 236 kemény élethelyzetben lévő nőt vizsgáltak. 27%-uk vashiányos, 60%-uk pedig súlyosan vérszegény volt. Ha kevesebb, mint egy óra alatt átüt a véred a nagyobb tamponokon és betéteken is, illetve rendszeresen fáradt és dekoncentrált vagy, akkor is érdemes ellenőriztetni a vasszintedet.

3. Ha sötétbarna

Valószínűleg csak az elöregedett méhnyálkahártya-darabok távoznak a vérrel együtt. Ne ess pánikba, ez normális. Néha a vér egy darabig elidőzik a szervezetedben, és különösen lassan akar kiszabadulni. Így eltelik egy csomó idő, amely alatt oxidálódik, ezért is lesz barna, sőt sokszor majdnem fekete. Ezek a szövetek mindenkinek különböző sebességgel válnak le, általában a menstruáció első napjaiban vagy a legvégén. Nem kell aggódni emiatt.

74783782 - menstrual tampons and pads isolated on a calendar page

4. Élénkvörös, hatalmas alvadt darabokkal

Lehet, hogy alacsony a progeszteron és magas az ösztrogén szinted. Néhány alvadt vérdarab még teljesen normálisnak mondható, de ha nagyobb, mint egy kétszázas és rengeteg van belőle, az jelezheti, hogy felborult a hormonális egyensúlyod. Ez esetben érdemes csökkenteni a tejtermékek, a szója és a cukor fogyasztását.

A másik eshetőség a méh mióma, amely a leggyakrabban jóindulatú, de fájdalmas lehet. Ha úgy gondolod, hogy ez állhat a dolgok mögött, mindenképpen menj el egy ultrahangra!

5. Ha szürke és piros keveréke

Elkaphattál valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést, főleg ha a menstruációdnak borzalmas szaga is van. Irány az orvos, akitől megkapod a megfelelő kezelést!

A nők, akik elvetélnek, néha szürke szövetekről számolnak be, amelyek úgy néznek ki, mint a máj. Ha úgy gondolod, hogy fenn áll a lehetősége a terhességnek vagy a vetélésnek, hívd az orvosodat amilyen gyorsan csak tudod!

6. Ha fényes, áfonyavörös

Valószínűleg teljesen egészséges vagy és rendszeres a ciklusod. Minden normálisan működik, ezt az élénkvörös színű vér is bizonyítja. Nincs mitől tartanod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X