Főoldal > DIÉTA > Mit kíván a tested? Ezeket edd helyette!

Mit kíván a tested? Ezeket edd helyette!

diétaéhségétkezésevésfogyástáplálkozás
0

Írta:

„A test a lélek temploma” – ma már nemcsak a kínai gyógyítók, de a modern orvostudomány is biztosan állítja, hogy a lelki-szellemi egészségünk a testünkre is kihat, ezért többet kívánunk olyan finomságokat, amiktől boldogabbak lehetünk.

Ha az édességet kívánod…

A testednek pihenésre, relaxációra van szüksége! Gondolj csak bele: ha már délután háromkor az extra kalóriadús csokis kekszekért és a krémes sütikért bolondulsz, akkor tényleg több energiára van szükséged! Sajnos ennek ellenére nem ajánljuk, hogy belakmározz az édességekből, mert azok csak még fáradékonyabbá tesznek.

WellnessCafe-tipp: Ha nem bírod ki édesség nélkül, válassz cukormentes vagy light verziókat, esetleg olyan biofinomságokat, mint a banánchips vagy az almaszirom!

Ha a gyorskajákat kívánod…

Bedobnál egy fincsi burgert, de még egy szelet pizza sem jönne rosszul? Minden bizonnyal protein, azaz fehérjehiányod van. Ez leggyakrabban egy extra fárasztó nap, vagy egy kemény edzés után fordul elő, amikor a tested csak úgy rimánkodik a gyorsan elfogyasztható kaják után.

WellnessCafe-tipp: A gyorséttermek helyett igyál meg egy fehérjeturmixot, ami elegendő proteint juttat be a szervezetedbe, és a glikogénraktáraidat is egészséges cukrokkal tölti fel – így a kondiban eltöltött izzasztó órák sem voltak hiábavalóak!

Ha a tejcsokoládét kívánod…

A csokoládé köztudottan boldogsághormont termel, ezért nem meglepő, ha a legtöbbször a szomorúbb, bágyadtabb napjaidon kerül a kezeid közé ez a finomság. Ha túlhajtottad magad, a tejcsokiban található koffein erőt ad, valamint a fejfájáson is szokott segíteni, de hosszú távon más stresszűzőt keress! A rendszeres fogyasztásától könnyen felcsúszhat rád néhány kiló.

WellnessCafe-tipp: Mindig válassz 70% kakaótartalom fölötti étcsokoládét, amitől hamarabb eltelsz és kevesebb kalóriát is tartalmaz, mint a közönséges tejcsoki!

Ha az étcsokoládét kívánod…

Ez a kesernyés finomság tele van magnéziummal, ezért ha a nehezebb napjaidon rágcsálod, különösen jótékony hatással bír! Ha viszont minden nap kívánod, szerezz be egy komplex multivitamin csomagot, valamint egyél több banánt, magvakat és zöld színű zöldségeket (saláta, spenót, káposzta)!

45415382 - beautiful sexy woman wearing red jumper shorts with suspenders in a form of a traditional dirndl, holding with hunger two pretzels on colorful abstract cartoon style background.

Ha a sós ételeket kívánod…

A női szervezetnek a menstruáció miatt különösen sok ásványi anyagra (magnéziumra és vasra) van szüksége, ezért nem elég csak a vörös húsokból és hüvelyesekből feltölteni a vitaminraktáraidat, hanem a napjaid részévé kell válnia a gyümölcsöknek és a zöldségeknek is.

WellnessCafe-tipp: A spenótban és a citrusfélékben nemcsak sok kalcium, kálium és C-vitamin található, hanem abban is segítenek, hogy a tested könnyebben felszívja a vasat.

Ha a savanyú uborkát kívánod…

Ha a testre hirtelen túl nagy nyomás nehezedik (maratonra készülsz, extra keményen edzel a konditeremben) az átlagosnál több ásványi sót veszít a szervezetünk, amit vízzel és sós dolgokkal próbálunk enyhíteni. Többek között ezért van, hogy sok edzés utáni hidratáló italban kimagasló az ásványi anyagok mennyisége.

WellnessCafe-tipp: Az ásványi sókat a banánnak és a magvakkal is szuperül tudod pótolni, ezért ne habozz bátran fogyasztani belőlük!

Ha tulajdonképpen bármit megennél…

Pár órája ettél, de még mindig üresnek érzed a pocakod? Igyál sok vizet! A hirtelen fellépő éhségérzet igazából vízfogyasztásért kiált, de sokan inkább jól belakmároznak helyette.

WellnessCafe-tipp: Étkezés előtt mindig érdemes 1-2 dl folyadékot fogyasztani – így nem fogod magad túlhabzsolni és a szervezeted is folyamatosan hidratált magad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X