Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez a 4 dolog történik magnéziumhiány esetén

Ez a 4 dolog történik magnéziumhiány esetén

ásványi anyagegészségmagnéziummagnéziumbevitelmagnéziumpótlásvitamin
0

Írta:

Valószínűleg te is azok közé tartozol, akik kevésbé figyelnek a magnézium bevitelükre, mint mondjuk a cukorra, a zsírra, vagy épp a D-vitaminra. Pedig a magnézium közel 300 kémiai folyamatban játszik jelentős szerepet, ezáltal gondoskodva szerveztünk megfelelő működéséről.

Változatos étrenddel könnyen fedezhetjük a javasolt magnéziumigényünket. Fogyasszunk minél több teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyest, magvat és zöld leveles zöldséget. Ha természetes forrásokról van szó, nem kell aggódnunk a magnézium túladagolásától sem. Táplálék-kiegészítőből azonban könnyedén túlléphetjük a napi adagot. A javasolt napi bevitel felnőtt nőknél 320 mg, férfiaknál pedig 420 mg. Túladagolása hasmenéshez vagy más emésztési panaszokhoz vezethet.

A magnéziumhiány megállapítása nem egyszerű, mivel ez az ásványi anyag főleg a sejtekben és a csontokban található, így például egy egyszerű vérvétel során sem kimutatható. Fontos tudni, hogy a 2-es típusú cukorbetegek veszélyeztetettebbek, mivel több magnéziumot vesztenek a vizeletükkel.

A magnéziumhiány korai jelei nem olyan figyelemfelhívóak. A fáradtság, a hányinger és az étvágytalanság számos más hiányállapotra vagy egészségügyi problémára is inthet. Szerencsére, a kezdeti magnéziumhiány nem is túlságosan veszélyes, főleg, mivel a vesék ilyenkor próbálják tartani a magnéziumot, ahelyett, hogy az távozna a vizeletből. Hosszabb távon azonban az alábbi komoly tünetekhez vezet.

1. Magasabb lesz a vérnyomásod

A magnéziumban szegény diéták megemelhetik a vérnyomást, azonban a magnéziumot tartalmazó táplálék-kiegészítők nem tudják csökkenteni azt. A magnézium számos kémiai reakcióval van kapcsolatban, amelyek a vérnyomást is szabályozzák. A megfelelő kálium és kalcium szint fenntartása hatékonyan segít a vérnyomás kordában tartásában.

, Image: 269439891, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

2. Zsibbadnak a végtagjaid

A nagyfokú magnéziumhiány végtagzsibbadást, illetve gyakran izomgörcsöket okoz. Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, ne gondolj mindjárt a legrosszabbra, kezdj el magnézium tablettát szedni. Ha az ijesztő tünetek elmúlnak, csak a fontos ásványi anyag hiányzott a szervezetednek. A magnézium ugyanis fő szerepet játszik az izom- és az idegrendszer megfelelő működésében.

3. Nő az esélyed a csontritkulásra

Ha az étrended elegendő magnéziumot tartalmaz, a csontsűrűséged magasabb, így kevésbé vagy hajlamos a csonttörésre és a csontritkulásra. A szervezetben található magnéziumnak ugyanis 60%-a a csontokban raktározódik. A kutatások szerint a komoly magnéziumhiány törékeny csontozathoz vezet, de már mérsékelt hiánya is csontveszteséget eredményezhet.

4. Gyakrabban fáj a fejed

A kutatások kimutatták, hogy a migrénes fejfájás és a magnéziumhiány között szoros összefüggés van. A hiányállapot valószínűsíthetően megváltoztatja a kémiai anyagok termelését az agyban, kihatva azon agyi tevékenységre, amelyek migrénhez vezetnek. Sokszor fájdalomcsillapító szedése helyett többet érünk a magnéziumot tartalmazó táplálék-kiegészítővel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X