Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 tipp az erős csontokért

4 tipp az erős csontokért

betegségcsontcsonterősítéscsontozatcsontritkulásegészségerős csontokkalcium
0

Írta:

A legtöbbünk egyáltalán nem gondol a csontjai egészségére, ameddig nem lesz késő. A csontok velünk együtt nőnek gyerekkorunkban, a kutatások azt mutatják, hogy az igazán ruganyos csontváz kialakítását érdemes már a 20-as éveinkben elkezdeni, mert így komoly betegségek kockázatát csökkenthetjük.

1. Űzz magas intenzitású sportot

Imádsz futni vagy teniszezni? A csontjaid szintén imádnak. A csontok ilyen magas intenzitású sporttal való terhelése egyáltalán nem rossz, sőt, a legjobb, ha még a 30-as éveid előtt elkezded őket terhelni, mivel így növelheted a csontsűrűséget. Az így kialakított csontsűrűség a 30-as éveid után is megmarad, és megóvhat akár a csontritkulástól is.

Mi a helyzet a súlyzós edzésekkel? Orvosok szerint nem a legjobb, amit magaddal tehetsz, mert hiába a hatékony edzés, a csontok számára nem megfelelő. A csípőízületnek például a testsúly 4,2-szeresére van szüksége ahhoz, hogy a csontsűrűség növekedjen. Ezt a terhelést súlyzókkal elérni kockázatos és veszélyes edzés lenne.

2. Kerüld a dohányzást és alkoholt

A csontok egészsége csupán plusz egy érv a cigi és az alkohol elhagyására. Az alkoholban (és mellesleg a kólában is) olyan összetevők találhatók, melyek károsak a csontozatra. Ha a felmenőid között volt már csontritkulásos beteg, sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy nálad is kialakuljon, éppen azért nagyon fontos, hogy amennyire csak tudod, kerüld az alkoholos italokat és a kólát.

Digital composite of Highlighted bones of exercising woman, Image: 253443684, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

3. Fogyassz kevesebb tejterméket

Ha nem hiányoztál az óvoda első napján, akkor hallottad már, hogy egy pohár tej tele van kalciummal, mely nagyon fontos az egészséges csontok kialakulásáért. Tedd le most azt a tejet, mert kutatások szerint ez nem teljesen fedi a valóságot. Nagyon sok vita van a kérdéskörrel kapcsolatban, nem csupán a csontok, hanem az általános egészségi állapot és a tejtermékek kapcsolatát is nézve. Egyes tanulmányok a tej pozitív hatása mellett foglalnak állást, míg más tanulmányokban pont az ellenkezőről olvashatunk.

4. Egyél zöld leveles zöldségeket

Tej helyett – bár furcsának tűnhet – a sötét zöld levelű növényeket ajánlják az orvosok. Az ilyen zöldségek, mint amilyen például a spenót, mángold, kelkáposzta, tele vannak kalciummal. Az így nyert kalcium esetében nincs meg a kockázata a növekedési hormonok és egyéb enzimek bevitelének, melyekkel a teheneket tömik, és a tejükben is jelen vannak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X