Főoldal > EGÉSZSÉG > Durván csúfolják a kövér gyerekeket

Durván csúfolják a kövér gyerekeket

elhízásgyerektúlsúly fogyókúra
0

Írta:

A Michigani Egyetem kutatása szerint a 3-6. osztályos diákok legtöbbször túlsúlyos társaikon köszörülik nyelvüket, függetlenül a duci diákok nemétől, származásától, népszerűségétől és tanulmányi teljesítményétől.

“A nyolcvanas évekhez képest ma már sok gyerek elhízott. Néhány iskolában talán az osztály fele is túlsúlyos lehet. Épp ezért azt gondoltuk, ma már nem őket csúfolják a leginkább. De nem így van” – közölte Julie C. Lumeng, a kutatás vezetője.

A felmérésben 821 amerikai fiú és lány vett részt, életkoruk 8-11 év között mozgott. A harmadikosok között a gyerekek 17 százaléka volt elhízott, 15 százaléka pedig túlsúlyos. A diákok negyede mondta, hogy csúfolják, az anyák viszont magasabb arányban, 45 százalékban jelezték, hogy csemetéik gúnyolódásnak vannak kitéve.

A kutatók szerint a súlyproblémákkal küzdő gyerekeket 63 százalékkal nagyobb valószínűséggel csúfolják, mint a normális testtömegű diákokat.

A kicsúfolt gyerekek szülei a gúnyolódást tekintik a gyerekeik egészségét leginkább fenyegető jelenségnek – számoltak be a szakemberek a Pediatrics című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban. A megtámadott diákokra ugyanis gyakran jellemző a depresszió, a feszültség és a magányosság – mutattak rá a kutatók, megjegyezve, hogy a problémának nincs egyszerű megoldása.  “Ez a kövérek elleni általános előítéleteket tükrözi” – írták.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X