Főoldal > EGÉSZSÉG > Só és vérnyomás – ősi ellenségek?

Só és vérnyomás – ősi ellenségek?

vérnyomás
0

Írta:

A jelenségnek számos oka van, amelyek közül az egyik a túlzott sóbevitel. dr. Szentpály Emőke kardiol&

A jelenségnek számos oka van, amelyek közül az egyik a túlzott sóbevitel. dr. Szentpály Emőke kardiológus az összefüggéseket világította meg.

Mit nevezünk magas vérnyomásnak?

Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. A néma gyilkosnak is nevezett népbetegségre nagy figyelmet kell fordítani, mert sokáig tünetmentes maradhat és szövődményeinek kialakulásakor már maradandó károsodással kell számolni. Így mind  megelőzése, mind karbantartása alapvető jelentőségű, sokan mégsem ismerik, hogy életmódbeli sajátosságok, káros szenvedélyek milyen nagymértékben befolyásolják a betegség kialakulását. Nagyon fontos lenne megismerni a magas vérnyomáshoz vezető táplálkozási és életvezetési szokásokat, hiszen a magas vérnyomással összefüggésben a hazai lakosság megbetegedési és halálozási statisztikáiban kiemelt jelentőséggel bírnak a szív- és érrendszeri betegségek, melyek az összhalálozás feléért felelősek.

Normális vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a vérnyomásértékek nagy része 130/80 higanymilliméter alatti, 140/90 higanymilliméter feletti érték esetén pedig részleletes kivizsgálás, legtöbbször gyógyszeres kezelés bevezetése szükséges.  Akinek már a szülei is magas vérnyomás betegségben szenvedtek, jól teszi, ha rendszeresen orvossal is ellenőriztetni a vérnyomását. Hiszen a magas vérnyomás betegségre való hajlam örökölhető, bár a betegség kialakulását bizonyos környezeti tényezők jelenléte nagy mértékben befolyásolja. Ilyen például a dohányzás, a stressz, az elfogyasztott só mennyisége, a fokozott koffeinfogyasztás, a mozgásszegény életmód és az elhízás, amely a 2. típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora is.

so2.jpg ()

Miért éppen a só a veszélyes?

A só a benne lévő nátrium tartalom miatt emeli a vérnyomást. A sóbevitel olyan releváns kérdés a magas vérnyomás tekintetében, hogy a WHO Európai Regionális Irodája is a sóbevitel csökkentésének fontosságát hangsúlyozza. Ez az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás és ezáltal a stroke, és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A sóbevitel 5 g/nap alá történő redukálása (amely körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A WHO Európai Régiójában élő legtöbb ember naponta körülbelül 8-11g sót vesz magához, amely messze meghaladja az ajánlott szintet. A magas vérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Mire érdemes tehát figyelni? Egyrészt nátrium szegény só használata javasolt a háztartásokban, másrészt érdemes keveset fogyasztani a 12 legmagasabb sótartalmú élelmiszerből. Ezek a kenyér, a húskészítmények, a sajtok, a készételek, a levesek, a reggeli gabonafélék, a haltermékek, a chips és a sós rágcsálnivalók, a vendéglátó-ipari és éttermi ételek, a szószok, a fűszerek és ízesítők. Természetesen a felesleges sózás is kerülendő!

A már kialakult betegség rendszeres ellenőrzése rendkívül fontos!

A magas vérnyomást feltétlenül kezelni kell a komoly szövődmények elkerülése végett. Mindazonáltal a sikeres kezeléshez nélkülözhetetlen a betegeknek a gyógyszerszedésen kívül az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is elfogadnia és betartania – hangsúlyozza dr. Szentpály Emőke kardiológus. – Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások és napi tapasztalataim is bizonyítják, hogy a testsúlycsökkentés, a sóbevitel valamint a koffein fogyasztás mérséklése és a fizika aktivitás fokozása jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez. Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása is kedvező a vérnyomás értékeire. Sokan ajánlják a DASH-diétát, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, a rendszeres halevés, és a fehér húsok előtérbe helyezése. Ez az étrend leszorítja a telített zsírok, a vörös hús és a cukrozott ételek-italok fogyasztását. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Magas vérnyomás esetén elhagyhatatlan a rendszeres otthoni vérnyomás ellenőrzés és orvosi kontroll, mert egy jól beállított magas vérnyomás mellett a súlyos szívérrendszeri- és vese-szövődmények nem alakulnak ki!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X