Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védi a környezetet a Crepto és Szilvia (X)

Így védi a környezetet a Crepto és Szilvia (X)

papír
0

Írta:

Régi, jól ismert magyar termék jelent meg új köntösben a boltok polcain: visszaért a Crepto és a Szilvia! Nem is akárhogyan! Magyar “találmányként” papírdobozban, hogy védje a környezetet. Miért van erre szükség? – megkérdeztük Bodrogai Ferencet, a gyártó Magyar Piszke Papír tulajdonosát, ügyvezetőjét

Az üdítő italok dobozai és műanyag üvegei után a higiéniai papírok csomagolása szennyezi a leginkább a környezetet – mondta az ügyvezető. Egyetlen négyfős család egy évben csak a toalettpapír csomagolásának kidobásával 7 négyzetméternyi nejlonszemetet termel. A gyártóknak váltani kell. Ebben szeretnénk példát mutatni azzal, hogy a Crepto és  a Szilvia új magyar innovációként, találmányként papírdobozban is kapható lesz.

Miért tűnt el néhány évre a Crepto, a Szilvia és a Nárcisz papírzsebkendő?

Ezeket a márkákat egy állami cég, a Piszke Papírgyár gyártotta, amit eladtak görög tulajdonosoknak. Ők nem bizonyultak  sikeresnek: a nagy múltú cég tönkrement, a gyár udvarát a gaz veri ma már fel. Amikor a görögök elvonultak, sikerült megvásárolni a márkaneveket, és máshol, más körülmények között, de újra tudtuk indítani magyar cégként a gyártást és megőrzni az értékeinket.

Mit kell tudni a papírdobozokról?

Egy doboz nagyjából akár egy hónapra is elegendő papírmennyiséget tartalmaz – ezt figyelembe kell venni vásárláskor. A papírdobozok újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból készülnek. A dobozt úgy alakították ki, hogy az alapanyag igény a lehető illeszkedjen a raklaphoz. Így a raklapot a lehető legjobban ki lehet használni, ami ismét csak csökkenti a csomagolás ökológiai lábnyomát.

Miben mások a Magyar Piszke Papír termékei?

A környezet védelme kiemelt szerepet kap a gyártás teljes folyamatában. A Crepto és a Szilvia tekercsein sokkal több a hasznos papír. A Magyar Piszkénél egy tekercsen 250 lap van, míg a hagyományos termékeken átlagosan csak 150. Ez 66 százalékkal több! Egy doboz Crepto-ban 36 tekercs van. Ez a hagyományos wc-papírból 60 tekercsnek felel meg. Mindez két dolgot jelent: a Crepto kisebb helyen is elfér, és nálunk kevesebb cséve kell, 40 százalékkal kisebb a feleslegesen gyártott mennyiség. Mindezzel ráadásul csökken a szállítás, a logisztika környezetszennyezése is: most sok levegőt szállítunk  ide-oda, sok műanyagba csomagolva. Ezen változtattunk.

Miért jobb nagy kiszerelésű, nagy lapszámú, környezetbarát csomagolású termékeket vásárolni?

Így tehetünk  a környezetünk védelméért. A Crepto Inspiratív 36 tekercses toalettpapír és Szilvia Inspiratív 18 tekercses kéztörlő esetében a dobozon “Ökologikus megoldás” embléma is szerepel majd. Ez a környezettudatos termékek megkülönböztetésére szolgáló védjegy.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X