Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 rejtett veszély a WC papírodon

4 rejtett veszély a WC papírodon

egészségfertőzéspapírújrahasznosításWCwc papír
0

Írta:

Kevés dolog érintkezik olyan gyakran az alsó régiónkkal, mint a napi rendszerességgel használt WC papír. Csakúgy, mint a legtöbb fürdőszobai kelléknek, ennek is rengeteg fajtája van, a feliratok rajta pedig csak halandzsának tűnnek.

Most megfejtjük neked, hogy mit is jelentenek a leggyakoribb feliratok, és a különféle WC papír típusok milyen hatással vannak az egészségedre és a környezetre.

Felirat: ultraerős
Rejtett hatóanyag: formaldehid

Egy 2010-es tanulmány azt vizsgálta, lehet-e a WC papír az oka a szeméremtest krónikus irritációjának, mert felfedezték, hogy a formaldehidet gyakran használják a WC papír, a papírzsebkendő és a papírtörlő nedvszívó- képességének növelésére. Kiderült, hogy amellett, hogy a formaldehid bőrirritáló, rákot is okozhat.

Felirat: With lotion
Rejtett hatóanyag: kőolaj alapú ásványi olaj

Nem találtunk sok adatot, az illatosított, vagy krémekkel átitatott WC papírok biztonságáról, de ösztöneinkre hallgatva azt tanácsoljuk: légy óvatos! Olyan visszajelzések is érkeztek, melyben arról panaszkodtak, hogy az aloé verával, vagy E-vitaminnal átitatott (köszönhetően a kőolajalapú ásványi olajnak és a paraffinnak) WC papír éget használat közben.

Toilet paper, multiple rolls, Image: 146821165, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Felirat: újrahasznosított, újrafelhasznált
Rejtett hatóanyag: BPA

Persze lehet, hogy az újrahasznosított papír kicsit durvább a hátsódnak, de ezt el lehet viselni, pláne ha tudjuk, hogy nem kellett erdőket kivágni, csak hogy lehúzzuk a WC-n. Amennyiben kíváncsiak vagytok, az újrahasznosított felirat a csomagon a papír- és a nyomdaipar maradékát jelenti, míg az újrafelhasznált a szelektív gyűjtés eredményét. Alapvetően az újrahasznosított a legjobb alternatíva, kivéve egy dolgot… ez pedig a BPA.

Egy kutatás endokrin zavarokat okozó anyagokat talált a WC papírban, amit gyakran más papírokból készítenek, például hőpapírra nyomtatott nyugtákból, amik olyan festéket és előhívő anyagot tartalmaznak, mint a BPA. Nyomtatás során, hő hatására reakcióba lép a festék és az előhívó anyag, így készül el a fekete nyomtatás. Amikor a szelektív papírok közé, nyugtákat, címkéket, szállítóleveleket teszünk, akkor az újrafelhasználásnál ezek bekerülnek a többi papír közé és így fog a környezetbarát WC papír BPA-t tartalmazni. A jó hír az, hogy papírokon nagyon kis mennyiségű BPA fordul elő, nem úgy, mint a műanyag és alumínium ételtárolókban, ezért a WC papír használatakor alacsony az irritáció veszélye.

Felirat: PCF vagy ECF
Hatóanyag: fehérítőszármazékok

Ezek a mozaikszavak azt mutatják meg, hogy milyen fehérítő eljárást alkalmaztak a tekercs elkészítéséhez. PCF (klórmentes feldolgozás) azt mutatja, hogy az újrahasznosítás folyamata során nem használtak, azonban a felhasznált papírszálak fehérítéséhez korábban használhattak klórt. ECF (elemi klórmentes) eljárás jelentése, hogy klór-dioxidot használtak direktben klór helyett, aminek a használatát 2001-ben betiltották, mivel magas szintű rákkeltő dioxinokat juttatott a környezetbe. Az ECF eljárás során még dioxinok szabadulnak fel, de ennek a szintét rendkívül lecsökkentették.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X