Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi az a gesztációs diabétesz?

Mi az a gesztációs diabétesz?

diabéteszterhességterhességi cukorbetegség
0

Írta:

Bár a szülés után a vércukorszint rendeződhet, szűrésekre továbbra is szükség van – szakorvos fejti ki, hogy miért.

A terhesség során sajnos olykor cukorbetegség alakul ki, amit  gesztációs diabétesznek neveznek. Ennek gyakorisága háromszorosára nőtt az elmúlt 20 évben. Az állapot mind a babára, mind az mamára veszélyeket rejt, ezért fontos az állapot megfelelő kezelése. Bár a szülés után a vércukorszint rendeződhet, ám ennek ellenére az illető már fokozottan hajlamossá válik a cukorbetegségre, ezért a rendszeres szűrés elengedhetetlen. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusának véleménye a témában.

Mi az a gesztációs diabétesz?

Gesztációs diabetesznek nevezünk minden olyan állapotot, amikor a terhesség során kerül diagnosztizálásra a cukorbetegség.  Kialakulásának alapja, hogy várandósság során inzulinrezisztens állapot alakul ki, csökken az inzulin érzékenység. Szűrése minden várandósság alkalmával megtörténik legalább egyszer (fokozott rizikó esetén kétszer). A kialakult magas vércukorszintet kezelni kell, életmód terápiával és/vagy inzulinnal. A magas vércukorszint veszélye, hogy ilyen esetben a magzat nagy súllyal jöhet a világra mely  szülési komplikációkhoz vezethet, illetve, hogy szülés után leeshet a baba vércukorszintje, mivel eddig  több inzulin termelésre volt szüksége a saját inzulin szintjének fenntartásához. A kismamánál pedig könnyebben alakulhatnak ki fertőzések, hypertonia  ráadásul a toxémia esélye is megnő.

Elmúlik szülés után?

Jó hír, hogy az esetek többségében a szülés után visszaáll a normál vércukorszint (természetesen ezt ellenőrizni kell), ám megfigyelések szerint 5-10 éven belül a terhességi cukorbetegek 20-50 százaléka 2-es típusú cukorbeteggé válik- figyelmeztet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A Magyar Diabetes Társaság  ajánlást fogalmazott meg, mely szerint terhességi cukorbetegséggel szövődött terhességet követően minden nőnél el kell végezni a  vércukor terhelést  a szülés utáni 6–12. héten

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az illetőnél már a terhesség előtt is voltak problémák, csak nem tudott róla (pl. inzulinrezisztecia, prediabetes), mely a várandósság alatt derült ki.  Ilyenkor előfordulhat, hogy a szülés után sem rendeződik az állapot és a kismama továbbra is kezelésre szorul.  (diéta és /vagy inzulin kezelés). Fontos tudni, hogy szoptatás alatt vércukorcsökkentő tablettás kezelés nem ajánlott!

Megnövekedett rizikó

Az esetek többségében a vércukorszint rendeződik a szülés után, de a későbbi cukorbetegség kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője a gesztációs diabétesz. A Magyar Diabetes Társaság és az ADA (American Diabetes Association) javaslata szerint ezért rendszeresen szűrni kell azokat a nőket is a későbbiekben cukorbetegségre, akiknél  terhességi cukorbetegséget állapítottak meg,  és az újabb tervezett terhesség előtt már javasolt a gondozásba vétel.  Fontos, hogy ha a nő ismét teherbe kíván esni, előtte végeztessen el OGTT-t, hogy ne magas vércukorértékek mellett foganjon meg a gyermek! A szülést követően egy évvel, majd két évente javasolt a vércukor terhelés elvégzése- tanácsolja a diabetológus.

Forrás: Cukorbetegközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X