Főoldal > EGÉSZSÉG > Mikor gyanakodjunk inzulinrezisztenciára?

Mikor gyanakodjunk inzulinrezisztenciára?

cukorbetegségdiabéteszinzulinrezisztencia
0

Írta:

Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú diabetes előszobája, mely igen sok embert érint napjainkban. Bár legtöbben a sikertelen teherbeesés miatt jutnak el a panaszaikkal orvoshoz, egyre több gyermeknél is diagnosztizálásra kerül.

Hogy mikor érdemes erre az állapotra gyanakodni, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Egyre több gyermeknél jelentkezik

Talán nem mondunk újat azzal, hogy sajnos nem csak a felnőttek, de a gyermekek is jellemzően inaktív életmódot folytatnak, hiányzik az életükből a rendszeres testmozgás, ráadásul igen sok finomított szénhidrátot, ízfokozót és cukrot visznek be a szervezetükbe. Sajnos ez előbb-utóbb megbosszulja magát, hiszen számtalan betegség és kóros állapot hátterében a nem megfelelő életmód áll. Ilyen állapot például az IR és a PCOS is, melyet egyre több gyermeknél diagnosztizálnak.

A legtöbben meddőség esetén gyanakodnak a problémára, miután az illető gyermeket szeretne és abbahagyja a fogamzásgátló szedését. Az antibébi tabletták ugyanis elnyomják valamelyest a tüneteket, így a betegség sokáig rejtve maradhat- ám ekkor is folyamatosan fejti ki romboló hatását és sodorja közelebb az érintetteket a cukorbetegséghez.

Mikor gyanakodjunk IR-re gyerekeknél?

Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa felhívja az IR-ben szenvedő felnőttek figyelmét, hogy az állapotra való hajlam sajnos öröklődik, így ha Önnél is fennáll a magasabb inzulinszint, akkor érdemes rendszeres időközönként gyermekénél is elvégeztetni az orális terheléses vércukor vizsgálatot (OGTT) az inzulinszintekkel együtt.

Ezen kívül a következő tünetek esetén érdemes a problémára gyanakodni:

·     Túlsúly

·     Menstruációs zavarok

·     Pattanások, zsíros bőr

·     Fokozott szőrösödés

·     Fokozott fáradékonyság

·     Étkezések utáni álmosság

·     Szénhidrátéhség

·     Hajhullás

·     Petefészek ciszták (PCOS)

Életmódváltással és ha kell, gyógyszerrel kezelhető

Amennyiben kiderült, gyermeke is IR-rel küzd, úgy nagyon fontos, hogy életmódváltáson menjen át. Ehhez rendszeres testmozgásra és személyre szabott diétára van szükség, melyet egyéni paraméterek alapján a dietetikus állít össze. Az étrend lényege a fehér liszt és a cukor kiváltása, valamint a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása a meghatározott arányban. Ha a vérvétel eredménye alapján az orvos úgy határozza meg, akkor mindezt gyógyszeres terápia egészíti ki.

Forrás: Budai Endokrinközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X