Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekkel helyettesítsd a tejtermékeket

Ezekkel helyettesítsd a tejtermékeket

laktózlaktózérzékenytejtejfehérjetejtermék
0

Írta:

Laktóz- vagy tejfehérje-érzékenységben szenvedsz, vagy csak szeretnéd káros hatásai miatt kiiktatni a tejtermékeket az étrendedből? Szerencsére egyre több növényi alapú alternatíva létezik, így lemondások nélkül, egészséges alapanyagokból készítheted el ételeidet.

Túró helyett totu

Sokak nem is a tej hiányát tartják a legnehezebbnek a tejmentes diétában, hanem a különböző tejtermékekről való lemondást. Szerencsére ma már egyre több tejmentes termék van forgalomban, amelyeknek íze, színe és állaga is megtévesztésig hasonlít az eredetire. Mivel a túró a magyar gasztronómia egyik legfontosabb kelléke, jó hír, hogy tejmentes alternatívája is létezik. A totu, más néven a tojástúró nem csak külsőre, de ízre is megszólalásig hasonlít a tehéntúróéra, így tökéletesen kiváltja azt.

Sajtot tejmentesen

Ma már sajtot is fogyaszthatunk tejmentesen, ami azonban nem egyenlő a laktózmentes termékekkel. Azok a tejtermékek ugyanis, amelyek laktózmentesek, ugyanúgy tejből készülnek, a különbség az, hogy laktáz-enzimet kevernek hozzá, ami a tejcukrot (és nem a tejfehérjét) semlegesíti. Ha azonban teljesen szeretnéd száműzni a tejet, nemhogy laktózmentes sajtokat, de növényi sajtokat sem fogyaszthatsz. A növényi sajtok ugyanúgy tartalmaznak tejet, csupán a tejzsír helyett olcsóbb növényi zsírt használnak fel hozzá. A garantáltan tejmentes „sajtok” legtöbbször kókuszolajból, keményítőkből és különböző savakból készülnek.

43264094 - different vegan milk: almond milk, hazelnut milk and oat milk

Tejszín helyett rizskrém

A tejszín és a tejföl elhagyása is rengeteg finom étel kizárását vonná maga után, ezért ezeknek a tejmentes alternatíváját s elég gyorsan megtalálták. A forrásvízből és rizsből készült növényi tejszín 100%-ig bio alapanyagokból készül, könnyű és ízletes, így akár a tejszínt, akár a tejfölt szeretnénk pótolni az ételek készítésekor, ezzel a termékkel tökéletesen helyettesítheted.

Tej helyett növényi italok

A tejnek ma már számtalan alternatívája létezik. Ízléstől, ételtől és hangulattól függően fogyaszthatunk zab-, mandula-, rizs- és kókusztejet is, csak hogy a legelterjedtebbeket említsük. Érdemes váltogatni ezeket a termékeket, és kitapasztalni, hogy egyes ételek elkészítése milyen ízvilágot igényel. Sőt, gyorsan, könnyen, akár te magad is készíthetsz otthon növényi alapú tejet mindenféle speciális eszköz nélkül.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X