Főoldal > EGÉSZSÉG > Prosztatarákot okozhat ez a népszerű alapélelmiszer

Prosztatarákot okozhat ez a népszerű alapélelmiszer

kutatásprosztataráktejtermék
0

Írta:

Egy amerikai kutatócsoport frissen közzétett eredményei alapján érdemes lehet visszafogni a tejtermékek fogyasztását.

28 ezer ember vett részt abban a vizsgálatban, amelyet a kaliforniai Loma Linda University School of Medicine intézet munkatársai végeztek. A kutatás eredményeit bemutató tanulmány a héten jelent meg, és aggasztó eredménnyel szolgálhat azoknak a férfiaknak, akik rendszeresen fogyasztanak tejtermékeket.

A tudósok ugyanis azt találták, hogy a tej nagymértékű fogyasztása növelheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. A “nagy mérték” egészen pontosan napi 4 decilitert jelent: ezen a szinten kimutatható volt, hogy 25%-kal több rákos eset jelentkezett azzal a csoporttal szemben, amelyben maximum heti egyszer fogyott fél csésze tej.

Elsősorban a tejet jelölték meg a probléma forrásaként a tejtermékek közül, továbbá azt is megfigyelték, hogy nem jelentkezett jelentős különbség a zsírszegény és a zsíros tejet fogyasztók között.

Szintén kizárták a prosztatarák okozójaként a kalciumot: az egyik csoport ugyan nem ivott tejet, de rendszeresen vitt be valamilyen formában kalciumot. Náluk nem vettek észre megnövekedett esélyt a rákra a tudósok.

Forrásunk volt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X