Főoldal > EGÉSZSÉG > A megfázás leggyakoribb tünetei

A megfázás leggyakoribb tünetei

megfázásnáthaorvosőszi nátha
0

Írta:

Szakorvos mondja el, mikor nem elég a házi praktikákra hagyatkozni nátha, megfázás esetén.

Több mint 200 vírus okozhat megfázást, ezért sem meglepő, ha felnőtteknél évente több alkalommal is náthás tünetek jelentkeznek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orrgégeközpont orvosát arról kérdeztük, vajon elég otthoni praktikákat bevetni megfázás esetén, vagy javasolt inkább orvoshoz fordulni?

A szövődmények megelőzése

Néhány embernél megbetegedés esetén hiányoznak a jellegzetes náthás tünetek, míg másoknál komolyabb, akár antibiotikus kezelést is igénylő szövődmények is kialakulhatnak egy megfázást követően.

„Náthából kialakulhat akár a fület és az orrmelléküregeket érintő bakteriális felülfertőződés is. A szövődmények főként 6 év alatti gyermekeknél, idősebbeknél és krónikus betegeknél és dohányosok körében fordulnak elő gyakrabban. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, fontos a nátha megfelelő kezelése, illetve, hogy tudjuk, mikor van szükség orvosi segítségre.”

A megfázás leggyakoribb tünetei

·     tüsszentés

·     eldugult orr

·     száraz torok

·     torokfájás

·     köhögés

·     enyhe láz

·     rekedt hang

·     enyhe fejfájás

Ritkább tünetei

·     izomfájdalom

·     hidegrázás

·     szemvörösség

·     gyengeség

·     étvágycsökkenés

·     extrém kimerültség

A nátha kezelése

Az antibiotikumok vírusok ellen hatástalanok, így nátha esetén – ha nem áll fenn bakteriális felülfertőzés miatt szövődmény – felesleges szedni. A megfázáson tüneti kezeléssel tudunk segíteni:

·     pihenés, bőséges folyadékfogyasztás

·     torokfertőtlenítő tabletta, orrspray, szükség esetén fájdalomcsillapító

·     a levegő párásítása és illóolajok belélegzése is segíthet az orrdugulást enyhíteni

·     a betegtájékoztatóban leírt adagolás szerint alkalmazva a forró italporok is segíthetnek

·     a betegség leküzdését az immunrendszer támogatásával segíthetjük: megelőzés céljából is hasznos a D- és C-vitamin, cink tartalmú táplálékkiegészítők szedése.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A nátha általában egy hétig-tíz napig tart. Van, akinél pár nap, másoknál akár két hétig is eltarthat a teljes gyógyulás, ez egyénfüggő, de az életmód – például az alvásidő, a pihenés mennyisége és a dohányzás – is befolyásolhatja. Néhány tünet pedig még hetekig megmaradhat gyógyulás után is, ilyen például a nátha lefolyását kísérő, elhúzódó, makacs száraz köhögés.

„Orvoshoz akkor javasolt fordulni, ha a tüneteink az első pár napban nem szűnnek, hanem fokozódnak, vagy újabbak jelennek meg. Ha a javulás egy hét-tíz napot követően sem észlelhető, akkor mindenképp vizsgáltassuk ki magunkat!”

Meddig fertőz?

A megfázás tünetei nem jelennek meg azonnal, miután valakit a nátha vírusa megfertőzött. Ez az időszak akár 1-3 nap is lehet. A személy azonban már ez idő alatt is tovább adhatja a fertőzést egészen a betegség első négy-öt napjáig.

Fontos, hogy a cseppfertőzés – köhögés, tüsszentés és orrfújás – mellett a vírus tárgyakkal is átadható. A náthát okozó vírusok ugyanis a szervezeten kívül akár néhány órán keresztül is életképesek lehetnek, ami azt jelenti, hogy akár a kilincs, a távirányító vagy evőeszközök is fertőzés forrásai lehetnek.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X