Főoldal > EGÉSZSÉG > Pajzsmirigyzavar: így is hat az alulműködés

Pajzsmirigyzavar: így is hat az alulműködés

növekedéspajzsmirigypajzsmirigy alulműködéspajzsmirigyzavar
0

Írta:

Szakorvos beszél a lehetséges összefüggésről.

A pajzsmirigyzavarok már gyermekkorban is jelentkezhetnek, ám érdemes tudni, hogy a probléma a növekedésre is hatást gyakorolhat egy bizonyos kor előtt. Hogy hogyan, azt dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusától tudtuk meg.

Pajzsmirigyzavarok gyermekkorban

A pajzsmirigyzavarok bármely életkorban kialakulhatnak, ám gyermekeknél inkább az alulműködés a jellemző. Az esetek többségében maradandó károsodásokat nem okoz, ám nagyon fontos tudni, hogy ez alól a veleszületett pajzsmirigy alulműködés kivételt képez, ugyanis ekkor komoly következményei lehetnek a hormonhiánynak (súlyos fejlődési, idegrendszeri zavarokat okozhat). Viszont szerencsére a veleszületett pajzsmirigyzavart már kötelezően szűrik, így idejében fény szokott derülni a problémára.

Természetesen később is mihamarabb meg kell kezdeni a kezelést, ugyanis a zavar hatással lehet a gyerek közérzetére, testsúlyára, aktivitására, teljesítményére, hangulatára, sőt, a növekedésére is. (Viszont ekkor már visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodással nem kell számolni).

A pajzsmirigy túlműködés kisebb gyermekek esetén igen ritka, általában serdülőknél szokott jelentkezni, és a legtöbb esetben autoimmun Graves- Basedow kór okozza.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

  • Testsúly növekedése
  • Fáradtság
  • Koncentrációzavar
  • Depresszió
  • Székrekedés
  • Csökkent hidegtűrés
  • Alacsony pulzus
  • Növekedés lelassulása

Hogy függ össze a növekedéssel a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy hormonjai (t3- trijód-tironin, t4-tiroxin), sok mindenre hatást gyakorolnak, mégis leginkább az anyagcsere folyamatokkal kapcsolják össze, pedig ennél sokkal több mindent befolyásol. Például, ha kevés pajzsmirigy hormon termelődik, akkor kevesebb lesz a növekedési hormon mennyisége is, ami a gyermek növekedésén, testmagasságán is meglátszódhat. A zavar annál nagyobb hatással van a növekedésre, minél súlyosabb mértékű- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.

Kezelés hormonterápiával

A probléma kezelése elsősorban a hiányzó pajzsmirigy hormonok pótlása. Ezt az érintettnek a legtöbb esetben élete végéig alkalmaznia kell.  Ezen kívül, ha a szükséges, úgy növekedési hormon pótlására is szükség lehet.

Forrás: Budai Endokrinközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X