Főoldal > EGÉSZSÉG > Fura tünetek a testeden, amik komoly bajt jelezhetnek

Fura tünetek a testeden, amik komoly bajt jelezhetnek

betegségfájdalomgyógyulásgyulladáspajzsmirigytünet
0

Írta:

Vannak tünetek, amik elsőre teljesen ártatlannak tűnnek, mégis komoly betegségekre is utalhatnak. Természetesen nem minden esetben nagy a baj, de ha egyébként is gyanítasz valamit, érdemes odafigyelned még jobban tested jelzéseire és alaposan kivizsgáltatnod magad.

Sötét foltok a körmön – melanoma

A körömlemez alatti, a világosbarnától egészen a feketéig terjedő színű foltok jelzésértékűek lehetnek. Ha tudod, hogy egészen biztosan nem nagy ütéstől alakultak ki a bevérzések, és egy jó ideje nem akarnak elmúlni, akkor irány az orvos. Ezek a sötét színű foltok, csíkok ugyanis komoly bajra is utalhatnak. A rosszindulatú bőrdaganatok, például a melanoma egyik tünete is lehet ez az első ránézésre csak szépséghibának vélt kellemetlenség.

Szemek megnagyobbodása, kidülledése – pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kór igen gyakori a betegek körében. Ilyenkor a szem megváltozik: nagyobb lesz és kidülledő. Ez nem csak a beteg, de a környezete számára is feltűnő tünet. De ha mindemellett tapasztalsz még szemszárazságot, szúró érzést, kivörösödő szemeket, a háziorvos és a szemész felkeresése után valószínűleg olyan szakorvoshoz is el kell látogatnod, aki pajzsmirigy-problémákra szakosodott.

Száraz, repedezett bőr – cukorbetegség

A cukorbetegség egyik fő tünete a túlzott mértékű folyadékvesztés, ami vizelet formájában távozik a szervezetből. Mivel az olyan gyors ütemben zajlik, hogy a folyadékpótlás nem éri el a célját, így a bőr szárazzá, érdessé válhat, esetleg le is hámlik. Ha emellett fokozott szomjúság- és éhségérzet gyötör, sokat fogytál, gyengének és erőtlennek érzed magad, és régen ellenőriztetted a vércukorszintedet, itt az ideje, hogy ellátogass a laborba.

Bokadagadás – krónikus szívelégtelenség

A bokadagadásnak számos oka lehet, természetesen szerencsére nincs rá túl sok esély, hogy szívelégtelenségre utal, de tény, hogy annak is az egyik tünete lehet. A bokadagadás ugyanis mindenképpen valamilyen keringési elégtelenségre utal, ami szív- és érrendszeri problémát sejtet. A vér így pang a végtagokban, ami légszomjhoz, fáradtsághoz, bokadagadáshoz is vezethet. Ha nálad is fennáll ez a tünet, ráadásul rendszeresen tapasztalod, mindenképpen vizsgáltasd ki magad.

Fekélyek a szájban – Crohn betegség

A Crohn-betegség a bél gyulladásos megbetegedése, ami jellemzően fiatal felnőttkorban alakul ki. Az aftához hasonló fekélyek a szájban már a betegség meglétére figyelmeztethetnek. Persze a fő tünetek megléte (hasmenés, véres széklet, fogyás) nélkül valószínűleg nincs okod aggodalomra, de ha a többi tünetet is tapasztalod egy ideje, érdemes felkeresned a háziorvosodat, aki a megfelelő szakemberhez irányít majd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X