Főoldal > EGÉSZSÉG > Fáj a fejed? Edd ezeket!

Fáj a fejed? Edd ezeket!

fájdalomcsillapítófejfájásgyömbérsárgarépasóska
0

Írta:

A fejfájásnak számos oka lehet, és vannak, akiknél ritkábban, másoknál gyakrabban jelentkezik.

Ha te is gyakran szenvedsz ettől a tünettől, de a leleteid rendben vannak, lehet, hogy csupán néhány apróság miatt szenvedsz, amit különböző ételek fogyasztásával is orvosolni tudsz anélkül, hogy a pirulák után nyúlnál.

Friss zöldségek, gyümölcsök

A fejfájás egyik legbanálisabb oka a folyadékhiány. A szervezet ugyanis többek között ezzel a tünettel jelzi a kezdődő kiszáradást, és arra ösztönöz, hogy pótold a vizet. Ha ez nem, vagy nem megfelelő mennyiségben történik, a fejfájás csak fokozódhat, és még komolyabb kellemetlenségeket is okozhat. Ha sok magas víztartalmú friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, nem csak a megfelelő mennyiségű vitamint biztosítod a szervezeted számára, hanem a folyadékháztartásodat is szinten tarthatod.

Olajos magvak

Talán elsőre furcsának tűnik, hogy a diónak, mogyorónak, mandulának és a többi csonthéjas gyümölcsnek köze lehet a fejfájás csillapításához, de a magyarázat egyszerű. Ezek az isteni csemegék ugyanis tele vannak E-vitaminnal, aminek a hiánya sok más egyéb tünet mellett fejfájást is okozhat. Ezért ha ezek a finomságok hiányoznak az étrendedből, érdemes minél előbb beiktatni őket, és lehet, hogy a fejfájásodnak is mihamarabb búcsút inthetsz.

Sárgarépa

Fejfájás akkor is kialakulhat, ha elsősorban a szemmel, látással nem stimmel valami. A szemproblémák ugyanis gyakran okoznak kínzó fejfájást. Ha egészen biztosan nincsen látásgyengeséged, de mondjuk olyan munkát végzel, ami a szem számára megterhelő (például sokat ülsz monitor előtt), egyél sok A-vitamint. Ez ugyanis a szem egyik legnagyobb barátja, jótékony hatással van a látóidegekre, és ha sok nyers répát fogyasztasz, sokat teszel szemed egészségéért, és így közvetve egyúttal a fejfájásod elmulasztásáért is.

Sóska

A stressz az egyik leggyakoribb oka annak, ha valakinek rendszeresen fáj a feje. Különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal azonban sokat tehetsz az idegrendszer megfelelő működéséért, vagyis a kiegyensúlyozottságért. Persze csodát nem kell várni, de mindenesetre érdemes magnéziumban és B6-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanod. A sóskában és a hüvelyesekben nagy mennyiségben találhatóak, ezért egyél belőlük sokat, ha azt gyanítod, nálad is a stressz az oka a fejfájásnak.

Gyömbér

A gyömbér egy olyan csodás növény, amelynek jótékony hatásait hosszasan lehetne sorolni. Az egyik ezek közül a gyulladáscsökkentő tulajdonsága. A szervezetben létrejövő gyulladások mindegyikére hatásos lehet, persze annak mértékétől függően. Így a migrénes tüneteket is képes enyhíteni, hogy a fejfájás mielőbb csak egy rossz emlék lehessen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X