Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudod, mit iszol a vízzel együtt?

Tudod, mit iszol a vízzel együtt?

ásványvízfolyadékivásvíz
0

Írta:

Egészséges és káros összetevők is lehetnek a látszólag tiszta vízben. Válassz olyan fajtát, amelyiknek örül a szervezeted!

Palackozott ásványvíz, csapvíz, tisztított víz – egyre többféle megoldás közül választhatsz. Mindegyiknek vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai is. Mielőtt döntenél, mérlegelj néhány szempontot.

Engedélyezett, mégsem jó?

A csapvíz megfelel minden ellenőrzési szabálynak, vagyis, ha ezt fogyasztod, nem kell attól tartanod, hogy a víz megbetegít. Mégis lehetnek olyan állapotok, például asztma, egyes bőrbetegségek, amikor a fertőtlenítés céljából a vízhez adott klór kellemetlen tüneteket okozhat.

Az országon belül eltérések lehetnek abban is, hogy milyen a csapvíz keménysége, mennyi oldott ásványi anyagot tartalmaz. Ezt a víz fogyasztása közben is érzékelheted, illetve tapasztalod, hogy a teáskanna, a mosógép milyen könnyen lesz vízköves.

Ha olyan területen laksz, ahol a víz nem túlzottan kemény, és nincs kellemetlen szaga, nyugodtan fogyaszthatod bármilyen tisztítás nélkül.

47458537 - beautiful woman drinks water from a glass and showing thumb up

Víztisztítók számtalan fajtája

Egyre népszerűbbek a konyhai csapra, vagy a mosogató alá szerelhető víztisztító berendezések. Ár és teljesítmény tekintetében nagy eltéréseket tapasztalhatsz.

Az aktív szénszűrős tisztító eltávolítja a klór nagy részét, és az apró szennyeződéseket. Előnye, hogy a fontos ásványi anyagok benne maradnak az ivóvízben. Hátránya ugyanakkor, hogy az esetleges gyógyszermaradványokat nem szűri ki.

A fordított ozmózis eljárású tisztítók komolyabb szűrést végeznek. A vízbe esetlegesen belekerülő gyógyszer- és hormonmaradványokat is eltávolítják. A módszer hátránya, hogy az oldott ásványi anyagokat is kiszűri. Ennek ellensúlyozására ásványi anyag tartalmú patront lehet beépíteni a rendszerbe. A vízveszteséged nagyobb lesz az ozmózisos tisztítóval, mert a szűrés során hátramaradt vizet nem tudod felhasználni.

Egyszerű és költséghatékony megoldás a vízszűrő kancsó, mely aktív szénszűrőt tartalmaz, a klórtól megtisztítja a vizet. Előnye, hogy hűtőben is tarthatod, de ha nagy a család, érdemes két kancsót is beszerezned.

Ásványvíz, nem mindegy, milyen

A palackozott vizeknek egyre több fajtája létezik, nem könnyű eligazodnod ezek közt. Fontos szempont a címkén feltüntetett ásványianyag-tartalom, mely azt jelzi, hogy összesen hány mg ásványi anyagot tartalmaz egy liter víz. Ezen belül láthatod, hogy az egyes anyagokból mennyi található benne.

Edzés után, vagy nagy kánikulában érdemes magasabb ásványianyag-tartalmú vizet választanod. Azonban magas vérnyomás esetén figyelj, hogy alacsony nátriumtartalmú vizet válassz. Ha vesepanaszaid vannak, kerüld a magas kalciumtartalmú vizet. Tartós fogyasztásra olyan palackozott víz ajánlott, mely literenként viszonylag alacsony, 500-700 mg ásványi anyagot tartalmaz.

Fontos szabály, hogy ne csak a vízre alapozd a magnézium, kálium, kalcium bevitelét! Szerves, jól felszívódó formában főként a növényi táplálékokban, zöldségekben, gyümölcsökben találhatók.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X