Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi az a jódhiány?

Mi az a jódhiány?

áfonyaantioxidánsásványi anyagjód
0

Írta:

A jódhiány az egyik legtöbb embert érintő hiánybetegség, mely a WHO felmérései szerint csaknem 2 milliárd embert érinthet kisebb-nagyobb mértékben. Mik a betegség tünetei és mit tudunk tenni ellene? Utánajártunk!

Szervezetünkben a jódot elsősorban a pajzsmirigyhormonok előállításához használjuk fel. Egészséges szervezet számára a napi jódszükségletet az életkor határozza meg:

  • 1 éves korig 40-60,
  • 2-3 év között 70,
  • 4 és 6 év között 90,
  • 7 és 10 év között 120,
  • 11 év felett pedig 150 mikrogram.

Terhesség alatt 175, szoptatás időszakában pedig ennél is magasabb, 200 mikrogram jódot javasolt naponta elfogyasztani.

A jódhiány tünetei

A jódhiány oka az elégtelen jódbevitel, illetve az, ha a bevitt jód valami miatt nem tud beépülni a szervezetbe. A jódhiánybetegségek közül leginkább a golyvát, más néven strúmát lehet kiemelni, ami a pajzsmirigy-megnagyobbodását jelenti. A problémát tehát nem szabad félvállról venni, figyeljünk a testünk jelzéseire!

A jódhiány tünetei egyénenként eltérőek lehetnek. Közéjük tartozhat például a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozás, az anyagcserezavarok, a betegségekre való fogékonyság, az állandó fáradékonyság, hajhullás, valamint az életmóddal össze nem függő elhízás. A túl kevés jód emellett a mell fájdalmához illetve ciszták kialakulásához is vezethet.

A jódhiány kezelése

A jódhiány okozta pajzsmirigy-megnagyobbodást fizikális vizsgálattal, tapintással és ultrahangvizsgálattal azonosítják. A pajzsmirigyhormonok szintjét hormonvizsgálattal (TSH-vizsgálattal) lehet megállapítani, vérből ezt csak ritkán nézik, inkább a vizelet jódkoncentrációját veszik alapul a szakemberek.

Pajzsmirigybetegségben szenvedőknél gyógyszeres jódpótlás válhat szükségessé, mely a pajzsmirigy méretének csökkenését is előidézheti. Panaszmentes esetekben elegendő lehet jódban gazdag ételek fogyasztása, mint például lazac, tengeri alga, tojás és kókuszolaj beiktatása az étrendbe. A jódhiány megelőzésére továbbá a jódozott só is hatékony.

Mit tehetünk még? Adunk 3 tuti tippet!

Áfonya

Az áfonya toplistás jódforrás, melyből már 5 gramm fedezi a napi ajánlott mennyiséget. Az áfonya ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és C-vitamint is.

10 dkg áfonya – 400 mikrogramm jódot tartalmaz

Tej

A tej számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalcium és D-vitamin is található benne. Emellett azonban jódforrásnak is kitűnő, ugyanis egy pohár tej a napi ajánlott jódbevitel 1/3-a fedezhető.

1 pohár (3 dl) tej – 45 mikrogramm jódot tartalmaz

Himalájai kristálysó

Az egyik legjobb jódforrás a himalájai kristálysó, ami egyébként 86 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz.

1 gramm (1/2 tk) himalájai kristálysó – 500 mikrogramm jódot tartalmaz

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X