Főoldal > EGÉSZSÉG > Így csökkenthető a koleszterinszint

Így csökkenthető a koleszterinszint

koleszterinkoleszterinszint
0

Írta:

A koleszterinszint lehet magas az életmódunk miatt, de lehetséges, hogy „örököltük” a magasabb értékeket. Akármelyik esetről is van szó, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint mindenképpen csökkenteni lehet és kell az értékeket, de nem mindig szükséges a gyógyszer.

A koleszterin nem „ősellenség”

A koleszterin a testzsírok egy típusa, és két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt élelmiszerekkel vihetjük be, életmódunk miatt emelkedhet meg a szintje, másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Nem véletlenül! A koleszterin ugyanis egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben és számos szív-érrendszeri betegséghez vezethet.

Milyen külső tényezők emelik meg a koleszterinszintet?

Az étkezés és az életmód hatására megemelkedhet az ún. „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje. A legkockázatosabb faktorok:
– dohányzás,
– telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása,
– mozgásszegény életmód,
– túlsúly és elhízás.
Egyes betegségek (pl. diabétesz, vese- és májbetegség) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok) is megemelhetik az értékeket.

Hogyan lehet örökölni a magas koleszterinszintet?

     Erősen leegyszerűsítve a jelenséget, a heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia (HeFH) annyit jelent, hogy az egyik szülő átörökíti azt a kóros genetikai variánst, aminek következtében magasabb lesz a „káros” LDL-koncentráció a vérben. Ez az örökletes hiperkoleszterinémiák enyhébb, de gyakoribb formája, 500 emberből egyet érint. Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek.

Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról beszélünk, amelyre jellemző, hogy a perifériás érbetegség, az érszűkület a megjelenési forma – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. – Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 %-ánál nem ismerik fel ezt. Az érintett magyar betegek száma 20-50 ezer lehet, és jelenleg alig 1 százalékuk tud a problémájáról. Ezért is fontos a rendszeres laborvizsgálat – panasz és tünetek nélkül is!

Miért kell kezelni?

Az LDL koleszterin tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ez a folyamat maga az érelmeszesedés. Ennek pedig hosszútávú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szív koszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Végső soron komoly rekonstrukciós műtétre, végső esetben amputációra is sor kerülhet. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően még a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket, akár a 20-30-as éveikben is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult öregedésében keresendő.

Életmóddal és gyógyszerrel is csökkenthető

Akár öröklötten, akár szerzetten magas a koleszterinszint, az első lépés mindig az életmódváltás – ideális esetben életmód orvos közreműködésével. A koleszterincsökkentő életmód program legfontosabb elemei a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra, halakra építő táplálkozás és a rendszeres, megfelelően felépített mozgás.  

– Ezen felül, különösen az öröklött hiperkoleszterinémia esetén szükséges lehet a gyógyszeres kezelés, még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek. Annak megállapítása viszont, hogy el kell-e rendelni a gyógyszerszedést, kizárólag az orvos feladata lehet, hiszen ez esetben sok egyéb, egészségi és életmódi tényezőt is figyelembe kell venni – mondja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

Forrás: KardioKözpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X