Főoldal > EGÉSZSÉG > A diabétesz nem gyógyítható, de nem mindig kell gyógyszer sem

A diabétesz nem gyógyítható, de nem mindig kell gyógyszer sem

anyagcserecukorbetegségdiabéteszegészségesszenciagyógyszerinzulin
0

Írta:

A 2-es típusú cukorbetegség terápiájához nagyban hozzájárul a gyógyszeres és/vagy az inzulinos kezelés. Sokan úgy gondolják, hogy életük végéig szükségük lesz rájuk

Ám dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint nem ritka, amikor ezen készítmények elhagyhatóak.

Gyógyítható a cukorbetegség?

Először is fontos leszögezni, miszerint a tudomány jelenlegi állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható- ám megfelelő kezeléssel a normál vércukorértékek hosszútávon szinten tarthatóak. Ehhez azonban az orvos és a páciens közös munkájára, aktív közreműködésére van szükség.

A 2-es típusú diabetes terápiája két fő részből áll: az elsőszámú kezelési mód az életmódterápia. Ez személyre szabott CH diétát és rendszeres testmozgást foglal magában. Amennyiben a vércukorértékek megengedik, úgy emellé nincs feltétlenül szükség egyéb kezelésre, hiszen az életmódváltással a megemelkedett glükóz értékek kordában tarthatóak.

Amennyiben a vércukorértékek túlzottan magasak, illetve, ha a diéta és a mozgás nem vezet kellő eredményre, úgy gyógyszeres kezelésre és/vagy inzulinos terápiára van szükség (természetesen az előírt életmódon kívül).

A gyógyszer/inzulin egy idő után akár el is hagyható

Ha valaki kézhez kapja a cukorbetegség diagnózisát, úgy gondolhatja, már élete végéig gyógyszereken fog élni. Pedig kitartással, az orvos, a dietetikus, illetve egy edző utasításainak betartásával a gyógyszer/inzulin dózisa csökkenthető, majd egy idő után akár el is hagyható. Ugyanis a megfelelő táplálkozással, a túlsúly leadásával a vércukor értékek mérséklőnek, ráadásul mozgással javul a sejtek inzulinérzékenysége, csökken a HbA1c érték, valamint  az izommozgás során, az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa. (Sőt, az izomszövet cukorfelvétele izommozgást követően 72 órán át megmarad).

28769165 - closeup on medical doctor woman making injection using diabetes syringe into donut

A rendszeres orvosi konzultáció ekkor is elengedhetetlen

Mivel a cukorbetegség végérvényesen nem gyógyítható, ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint a rendszeres orvos-beteg találkozóra akkor is szükség van, ha a páciens nem szed gyógyszert/inzulint. Ugyanis meglehet, ismét vissza kell állni a korábbi terápiára, valamint hasznos tanácsokat, útmutatásokat kaphat olyan állapotok, események idejére, mint pl. terhesség, hányás/hasmenés, más klímára való utazás stb., mivel ekkor ismét szükség lehet gyógyszerre/inzulinra

Forrás: Cukorbetegközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X