Főoldal > EGÉSZSÉG > Egyre fiatalabb korban jelenik meg a cukorbetegség

Egyre fiatalabb korban jelenik meg a cukorbetegség

anyagcserebetegségcukorbetegségdiabéteszegészséggyógyszergyógyulásinzulinszénhidrátvércukor
0

Írta:

A cukorbetegség korunkban az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált, az ún. civilizációs betegségek között is a rangsor elején kell említenünk.

Dr. Sipos Anikó belgyógyász-diabetológus, az Endocare Endokrinológiai Központ orvosnak írása a magas vércukorszinttel járó anyagcsere betegségről.

2030-ra vélhetően több, mint 500 millió – 20 év feletti- embert fog érinteni! Az esetek nagy részét, több, mint 90%-át a 2-es típusú diabetes mellitus teszi ki, régebbi nómenklatúra szerint ún. időskori cukorbetegség. Ez a régebbi megnevezés lassan használhatatlan, hiszen a mindennapi klinikai gyakorlat során látjuk, hogy ez a típusú diabetes egyre fiatalabb életkorban jelenik meg, így egyre hosszabb betegség-tartammal kell számolnunk, melynek ideje alatt a cukorbetegség kifejtheti pusztító hatását.

Merthogy a diabetes megfelelő kezelés nélkül csendes, néma romboló. Nincs is ezen mit szépíteni, a betegség rövidebb-hosszabb fennállása után sorban jelenhetnek meg a kis-és nagyér szövődmények (agy, szív, vese, szem, idegrost), azonban tudni kell, hogy az idejében felfedezett és jól kontrollált esetben a kórság megszelídíthető. A magas vércukor szint a betegség legfőbb jellemzője, mely megfelelő anyagcsere helyzet biztosítása nélkül jelentős szervkárosodásokkal jár. A kezelés legalapvetőbb feladata tehát a vércukor szint normalizálása, csökkentése, jó anyagcsere helyzet elérése. Hogy mi a jó? – ebben már vannak különbségek, hiszen a cukorbeteg kezelése során mindig egyénre szabott terápiát határozunk meg, egyénre szabott célértékeket tűzünk ki.

48220909 - medicine, diabetes, glycemia, health care and people concept - close up of woman checking blood sugar level by glucometer at home

Kedvező esetben a kezelés célja az egészséges, nem cukorbetegek anyagcsere helyzetét megközelítő vércukor kontroll elérése!

A terápia alappillére az esetek szinte mindegyikében az életmódkezelés: rendszeres fizikai aktivitás végzése és megfelelő étrend követése; az előbbi legalább heti 4-5 alkalommal 30-40 percnyi fizikai aktivitást (aerob, dinamikus) jelent, de ennek időtartamát, intenzitását mindig a kiinduló állapot, aktuális kondíció stb. határozza meg. A másik pillér az étrendi kezelés, a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát – zsír- és fehérjebevitel biztosítása.

Ha az életmódkezelés nem elegendő, továbblépünk, gyógyszeres, egyéb injekciós készítmény, inzulin bevezetésére kerülhet sor, de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az alapkezelés mindvégig megmarad, mert nincs olyan gyógyszeres beavatkozás, amely sikeres lehetne életmódterápia alkalmazása nélkül.

Intézetünkben dietetikussal szoros együttműködésben dolgozunk, egyénre szabott, individuális kezeléssel biztosítjuk a jó anyagcsere kontrollt, hogy a diabetes mellitus “csak” egy állapot legyen, egy kiválóan kezelhető, jól karbantartható állapot, hogy betegeink az egészséges, nem cukorbeteg társaikkal azonos élettartamban, azonos minőségű életet élhessenek.

Szerző: EndoCare Endokrinológiai Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X