Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne vállalj több éjszakai műszakot

Ne vállalj több éjszakai műszakot

éjszakai munkaéjszakai műszak
0

Írta:

Sokkal veszélyesebb az éjjeli munka, mint gondoltuk volna.

Nemcsak az életminőséget rontja, és a bioritmust zavarja, hanem a húgyutakra is negatív hatással van az éjszakai munka – legalábbis olasz professzorok szerint, akik fél éven át vizsgálták az éjfél után dolgozó férfiak és nők egészségét.

A 136 önkéntes segítségével végzett kutatás során kiderült, ezeknek az embereknek az átlagosnál több húgyúti problémájuk van. Munkaidejük során például 35%-kal többen mentek el az illemhelyiségre, mint a nappal dolgozók, holott minden egyes alany 50 év alatti volt. 

Ez azt jelenti, hogy az időskori inkontinencia tünetei egyáltalán nem befolyásolhatták a felmérésben résztvevő alanyok állapotát – az eredmények így aggodalomra adhatnak okot. 

Az már eddig is köztudott volt, hogy az éjjel dolgozók nagyobb egészségügyi kockázatnak – például elhízásnak, cukorbetegségnek, szív-és érrendszeri megbetegedéseknek, ízületi és izompanaszoknak, rákbetegségeknek, valamint depressziónak és más lelki eredetű betegségeknek – vannak kitéve a nappal dolgozókhoz képest. Azt azonban még nem sikerült egy orvosi csapatnak sem bebizonyítania, hogy az éjjeli munka húgyúti panaszokat is okozna.

Ha te is gyakran dolgozol éjjelente, mindenképpen kövesd az egészséges életet támogató étkezési tippjeinket – ide kattintva tudod elolvasni ezeket -, melyek betartásával az életminőséged és a bioritmusod is javítható lesz.

Fotók: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X