Főoldal > EGÉSZSÉG > Maradj egészséges, ha váltott műszakban dolgozol

Maradj egészséges, ha váltott műszakban dolgozol

alvásbioritmusegészségéjszakai munkamunkapihenésváltott műszak
0

Írta:

Egyik nap reggel indulsz, másik nap reggel érkezel. A rendszertelen időbeosztás testileg és lelkileg is megvisel, de segíthetsz magadon, hogy könnyebben viseld. Mit tegyél, ha váltott műszakban dolgozol?

Sok munkakör sajátossága, hogy naponta vagy hetente váltakozik a kezdési időpont. Ezzel szemben a szervezet azt igényelné, hogy a napirend nagyjából egyforma legyen. Alvászavarok, idegesség, az étvágy megváltozása is jelzi, ha nem tudsz alkalmazkodni.

Ragaszkodj a huszonnégyhez

Bár nem tudod elérni, hogy az alvásidő és az étkezések azonos napszakban következzenek be, azért a periodikusság megtartása fontos. Akár délután, akár éjjel dolgozol, legyen huszonnégy órára szóló életritmusod. Az ébredés utáni étkezést nevezd ki reggelinek akkor is, ha éppen alkonyodik. Ezután is próbálj három-négy óránként enni, és fél nap elteltével térj aludni. Ha a pihenés órái fényes nappalra esnek, húzd be a sötétítőfüggönyt, kapcsold ki a mobiltelefont, a laptopot, akár a csengőt is.

Ha a műszakok hetente cserélődnek, könnyebb dolgod lesz, mert csak hét nap elteltével kell átszoknod az új ritmusra. Ha gyakrabban váltakozik a beosztás, úgy segíthetsz magadnak, hogy már előző nap felkészülsz a változásra: kicsit korábban vagy később fekszel le, és gyakoribb, kisebb étkezéseket iktatsz be.

A szabadnapjaidon próbáld a hagyományos, reggel-dél-este napszakokhoz igazítani a napirendedet.

23490820 - programmer sleeping at working place in the office

Természetes kiegészítők

A megzavart ritmus miatti alvásproblémák esetén a melatonin tartalmú táplálékkiegészítőt próbáld ki. A tervezett elalvás előtt fél-egy órával vedd be, így nyugodtabb lesz az éjszakád. A homeopátiás Coffea Cruda abban az esetben segít, ha sok gondolat torlódik a fejedben, nem tudsz áthangolódni az alvásfázisra.

Ha a reggeleid indulnak nehezen, kezdd a napot aloe vera dzsúzzal, melynek aminosav-tartalma lendületbe hoz anélkül, hogy túlzottan felpörgetne. Napközben egyél káliumban gazdag banánt, ez kiegyensúlyozza az idegrendszert. Amikor úgy érzed, végképp elhagy az erőd, de nincs lehetőség pihenésre, a patikában recept nélkül kapható Schüssler-sókból a Calcium Phosphoricum növeli az energiaszintedet – ezt érdemes kúraszerűen, néhány héten keresztül alkalmaznod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X