Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért nem kapok levegőt?

Miért nem kapok levegőt?

légszomjlégzéstüdő
0

Írta:

A légszomjnak számos oka lehet, szakorvos segít feltárni ezeket.

Félelmetes és szorongást okoz, amikor úgy érezzük, nem tudunk annyi levegőt belélegezni, amennyit szeretnénk. A légszomjnak több oka is lehet, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológust, a Tüdőközpont orvosát ezekről kérdeztük.

Akut vagy krónikus légszomj?

Mindannyian ismerjük a légszomj kellemetlen érzését. Egy intenzív edzés után is csak kapkodjuk a levegőt, de egy kiadós lakoma miatt is érezhetjük úgy, hogy a jóllakottságtól nem tudunk mély lélegzetet venni. Ilyen esetekben a probléma rendszerint rövid időn belül megszűnik, komolyabb panaszt a hirtelen, látszólag ok nélkül vagy a tartósan fennálló légszomj jelez.

„Az akut légszomj olyan légszomj, amely nagyon hirtelen jelentkezik, és általában sürgős helyzetet jelez, amely gyors orvosi ellátást igényel. A krónikus légszomj olyan légszomj vagy légzési nehézség, amely több hétig vagy hosszabb ideig tart.”

Tünetei lehetnek:

     nehéz lélegezni, tudunk levegőt venni, de nem olyan mélyen, ahogy szeretnénk,

     szorító érzés a mellkasban,

     fulladás érzés,

     a kellemetlen tünetek miatt szorongás, pánik is jelentkezhet, sápadtság, verejtékezés is társulhat a légszomj mellé.

A légszomjnak sok oka lehet

·     A légszomj valamilyen alapbetegség tünete, az esetek többségében a szív és a tüdő rendellenes működéséből ered, de jelezhet például reflux betegséget, vérszegénységet is és az elhízottak körében is gyakrabban fordul elő.

·     A hirtelen jelentkező légszomj akár tüdőembólia, légúti elzáródás, fulladás, vagy életveszélyes allergiás reakció – anafilaxia – tünete is lehet.

·     A stressz és a szorongás miatt is érezhetjük úgy, hogy nehezen vesszük a levegőt.

·     Alacsony vérnyomás és szívbetegségek is okozhatják.

·     Terhesség esetén is jelentkezhet.

·     Asztmát, COPD-t, tüdőgyulladást, esetleg tüdődaganatot is jelezhet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bizonyos helyzetekben a légszomj normális jelenség, ám minden olyan esetet vegyünk komolyan, amikor a légszomj hirtelen lép fel, látszólag ok nélkül vagy olyan helyzetben is jelentkezik, amelyben korábban nem fordult elő.

     Légúti betegséget is jelezhet például, ha eddig gond nélkül futottunk a busz után vagy lépcsőztünk az irodában lift helyett, egy ideje pedig már ezekben a helyzetekben is fulladunk.

     Ne halogassuk az orvos felkeresést akkor sem, ha a légszomj mellett láb vagy boka duzzanat, ödéma jelentkezik vagy légúti betegség tünetei – köhögés, láz, hidegrázás – mutatkoznak.

     Azonnali orvosi segítséget igényel, ha valakinél a légzési nehézség mellett az alábbi tünetek is jelentkeznek:

·     mellkasi fájdalom

·     ájulás

·     hányinger vagy hányás

·     szédülés

·     légszomj, amely hirtelen kezdődik vagy súlyos.

Forrás: Tüdőközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X