Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyomrunk csodaszere ez a gyógynövény

Gyomrunk csodaszere ez a gyógynövény

gyógynövénygyomor
0

Írta:

A csombor, más néven borsikafű nemcsak ízletes fűszernövény, hanem számos gyógyhatással is rendelkezik. Gyomorpanaszokra és egyéb betegségekre is alkalmazható.

A csombor, vagyis a borsikafű számtalan néven ismert, és nem csupán a konyhában népszerű, hanem a házi patikában is hasznosítható. Régi hagyományai vannak, hiszen már az ókori rómaiak is kedvelték, úgy tartották, hogy a szatírok gyógynövénye. Gyakran alkalmazták szerelmi kötésekhez és bájitalokhoz, sőt, még a szexuális zavarok kezelésére is. A javasasszonyok is kedvelték, mivel kiváló gyógyhatásokat mutatott. Antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságaival különféle betegségek kezelésében is segít.

A csomborból készült tea hatékonyan enyhíti a hasfájást és a hasmenést, gyomorerősítő szerepet tölthet be, gátolja a felfúvódást, étvágygerjesztő hatása is van. Különösen tartós betegségek után javasolt, mivel megkönnyíti az emésztést és tisztítja az emésztőrendszert.

A csombor nemcsak az egészség megőrzésében játszik fontos szerepet. Jól fertőtlenít, így több szájápolási termékben is megtalálható, és segít a fogszuvasodás megelőzésében is.

Antioxidánsainak köszönhetően védelmet nyújt a szív- és érrendszeri problémák ellen , hatékony a torokfájás, rovarcsípés vagy légúti problémák kezelésében is. A bőrnyugtató olaja gyakran szerepel kozmetikai termékekben, és akár a memóriazavarok ellen is hatásos lehet.

A csombor könnyen beszerezhető a kertekből, akár frissen, akár szárítva is, és fűszerként számtalan ételhez remekül illik. Szárítva légmentesen záródó edényben évekig megőrzi aromáját. Halhoz, tojásos ételekhez, sajtokhoz, hüvelyesekhez és salátákhoz is kiválóan használható. A paradicsommal kombinálva különösen ízletes fogásokat varázsolhatunk. Mindezek mellett állagának és aromájának köszönhetően különleges mediterrán ízélményt nyújt az ételeknek.


További cikkeink a témában

szójatest

Ezt teszi a testeddel a szója

Írta:
0

A szója története Kínából indult, ahol már az i. e. 11. században fermentálták és étkezési alapanyaggá tették. Ma a szója nemcsak a hagyományos tofu és szójaszósz, hanem különféle egészséges alternatívák formájában is elérhető a piacon.