Közhiedelmeket és a tudományos álláspontokat mutat be a cikk, ledöntjük az ételmítoszokat.
Lazacfarmról származó lazac
Felvetés: Főként az észak-amerikai farmokon előállított lazachúst a kémiai szennyeződések, például a PCB miatt kritizálják, amelyek állítólag a magzatra is ártalmasak. Tény: A kutatások kimutatták, hogy a lazacban található értékes ásványi anyagok mértéke jelentősen meghaladja a potenciális szennyeződések szintjét, így a lazac fogyasztása javasolt, sőt, az egészséges táplálkozás részeként ajánlott.
Genetikailag módosított kukorica és szója
Felvetés: A GMO-ket azért alkalmazzák, hogy eltüntessék a vírusokat és a gyomirtószereket, de állítólag súlygyarapodást és allergiát is okozhatnak. Tény: Jelenleg a táplálkozási szabályok csak ritkán engedélyezik a GMO-k használatát, tehát aggodalomra nincs ok, de az organikus változatok választása szintén ajánlott.
Arzénos rizs
Felvetés: A rizsföldeken alkalmazott vegyszerek miatt arzén kerülhet a rizsbe, ami rákot okozhat. Tény: Számos tudós nem talált bizonyítékot arra, hogy a talajfertőtlenítők arzént juttatnának a rizsbe, így továbbra is javasolt a rizsfogyasztás, de a csomagolt verzió választása ajánlott.
Mesterséges édesítőszerek
Felvetés: A mesterséges adalékanyagok daganatos megbetegedésekhez vezethetnek. Tény: A tudósok szerint a napi 17 liternél több édesítőszert tartalmazó ital elfogyasztása után lehetnek problémák, amit érdemes figyelembe venni.
Citrusízesítésű ásványvíz
Felvetés: Az ízesített ásványvizekben található ízfokozók között állítólag finomított növényi olajok is előfordulhatnak, melyek egészségügyi problémákat okozhatnak. Tény: Mértékkel fogyasztva nem kell aggódni, a BVO mennyisége ártalmatlan, de a cukortartalom miatt érdemes odafigyelni. Természetes ízfokozóként citrom vagy narancslé javasolt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |