Az antioxidánsok létfontosságú szerepet töltenek be a szervezetünk védelmében az oxidációs folyamatok ellen.
Az antioxidánsok szervezetünk egyik legfontosabb alkotóelemei, amik megvédik a testünket az oxidációs folyamatoktól . Az oxigén egy igen reaktív anyag, gondoljunk csak a vas berozsdásodására: a testünkkel is ez játszódhat le, amennyiben nem rendelkezünk antioxidánsokkal. Mondhatjuk úgy is, hogy az antioxidáns védi a testünket a betegségektől, az öregedéstől és minden káros dologtól . Ha ez nem történik meg, rossz géneket aktivizáló szabad gyökök keletkeznek , amik belélegzés, bőrön való érintkezés vagy más élettani körülmények miatt (UV sugárzás, szmog, mikrohullámú sugárzás stb.) megbetegítenek minket. Ezért is olyan fontos antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasztani !
1. Erősítik a szívet – Bizonyítottan csökkentik a „rossz” koleszterint , ezért is hallani olyan keveset gyümölcs- és zöldségimádó szívbetegekről! A magas flavonoidokban gazdag ételek, italok (pl. zöld tea, étcsokoládé, vörösbor) rendszeres fogyasztása 65%-kal csökkenti a szívvel kapcsolatos megbetegedések kockázatát !
Tudtad? Az édességek, a tartósított ételek és a szénsavas üdítők mind támogatják a szabad gyököket, ezért próbáld meg mellőzni őket!
2. Megvédik a DNS-t – A DNS (azaz a dezoxiribonukleinsav molekula) örökítőanyag, ami az összes genetikai információdat tartalmazza. Azoknál, akiknél ez valamilyen mértékben megsérül, nagyobb esélyük van a daganatos és rákos betegségek kialakulására . Bizonyított tény, hogy a férfiak 60%-a például védettséget élvez a prosztatarák ellen, amennyiben elegendő vörös, narancssárga és sárga színű zöldséget, gyümölcsöt (béta-karotint) fogyaszt. Elő a sárgarépákkal!
Tudtad? Az antioxidánsok hiánya áll az immunrendszeres (nátha, gyomorrontás stb.) és a krónikus betegségek (daganatok, gyulladások stb.) mögött!
3. Elviselhetőbbé teszik a cukorbetegséget – A cukorbetegség súlyos mellékhatásai (látás-, ideg és epezavarok) miatt is a szabad gyökök a felelősök. Ezzel szemben, az antioxidánsok képesek tünet- és fájdalommentessé tenni a cukorbetegek életét ! A magas karotintartalmú étrend a 2-es típusú diabétesz kockázatát például 42%-kal tudja csökkenteni .
Tudtad? A karotinok a dinnyében, az édesburgonyában, a papayában, a kukoricában, a spenótban, a tökfélékben és citrusokban is megtalálhatók.
4. Megóvnak az idegrendszeri betegségektől – Antioxidánsban gazdag étrend esetén nem kell tartanod az olyan pszichiátriai betegségektől , mint a demencia vagy az Alzheimer-kór. Rendszeres E-vitamin fogyasztásával 50%-kal kevesebb esélyed van a demencia kialakulására , míg a C-vitamin akár 34%-kal is képes megvédeni az Alzheimer kórtól !
Tudtad? Az legalapvetőbb antioxidánsok az A-, E- és C-vitaminok, valamint a Q10 koenzim és a szelén nyomelemek ! Ha multivitaminokat vásárolsz, mindenképpen figyelj rá, hogy ezeket a vegyületeket tartalmazzák a tabletták!
5. Erősítik a látást – A magas béta-karotinnal rendelkező sárgarépa különösen jót tesz a látásnak ! A legújabb kutatások szerint pedig a karotinok családjába tartozó lutein és zeaxantin vegyületek is védik a retinát , valamint a szemgolyót, hiszen kiszűrik a szemet károsító kék fényt , ami homályos látáshoz és látászavarhoz is vezethet! A spenótot, a zöld színű salátákat és kivit tehát nem éri meg mellőzni!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |