Mi mindenre jó a szilva? Miért érdemes beépíteni az étrendbe? Nézzük!
A szilva rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A gyümölcs A-, C- és E-vitamin tartalma miatt igen egészségesnek számít. Antioxidáns hatásaival hozzájárul a rák és a ráncok elleni harcban. Emellett számos ásványi anyagot, így káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz, ami különösen a vérszegények számára előnyös.
Segíti az emésztőrendszer működését. A szilvában található rostok, szorbitol és difenil-lizatin gyorsítják az emésztést. Ha székrekedésben szenvedsz, érdemes több szilvát fogyasztani. A népi gyógyászatban hashajtásra is használják, akár szilvalekvár formájában.
Jó szomjoltó gyümölcs. A nyári és kora őszi időszakban különösen vonzóan lédús, hiszen közel 85%-os víztartalmával nem csupán az éhséget, hanem a szomjúságot is enyhíti. Tökéletesen hidratálja a szervezetet, támogatva a méregtelenítési folyamatokat is.
Étvágyfokozó hatása is van. Nem mindenki a fogyás miatt keres gyümölcsöket, sokaknak az étvágytalanság okoz problémát. A szilva kiváló étvágyfokozó, így ha lehangolt vagy, növeld a szilva fogyasztását és javulhat kedélyállapotod.
Serkenti az idegrendszert. Az immunrendszer mellett az idegrendszernek is megfelelő tápanyagokra van szüksége. A szilva fogyasztása révén hozzájárulhatsz idegrendszered kiegyensúlyozott működéséhez.
Védi a szív- és érrendszert. A szív- és érrendszeri problémák általánosan elterjedtek, de a szilva rendszeres fogyasztásával csökkentheted a kockázatot, így védekezhetsz a szív és az erek egészségének megőrzéséért.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |