A legújabb kutatások szerint a sajtban található nizin nevű anyag segíthet a rákos sejtek elpusztításában és az antibiotikum-rezisztens baktériumok leküzdésében.
Számos okot találunk arra, hogy miért érdemes több sajtot fogyasztani. Az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai mellett a Journal of Antimicrobial Chemotherapy szerint újabb érvet hozott a sajt fogyasztásának támogatására—ez pedig a rákos sejtekkel való harc.
Egy Michigani Egyetemen végzett kutatás során megállapították, hogy a tartósítószerként ismert nizin, amely természetesen a tejtermékekben képződik, jelentős hatást gyakorol a rákos sejtekre.
A kutatók a nizin hatását vizsgálták a tumorsejtekkel szemben, ahol kísérleti patkányok egy „nizin turmixot” kaptak, amely a táplálékból kinyerhetőnél jóval koncentráltabb volt.
Az ital adásának eredménye lenyűgöző: a nizin a rákos sejtek 70-80%-át elpusztította a vizsgálat 9 hete alatt.
A kutatás során 30 különböző rákfajtával és bőrfertőzésekkel foglalkoztak. „A mai napig nem találtak olyan baktériumot, sem emberben, sem állatban, ami ellenállna a nizinnek,” nyilatkozta Dr. Yvonne Kapila, a kutatás vezetője.
A nizin hatékonyságát két fő tulajdonsága adja: egyfelől leköti a baktériumokat , megelőzve ezzel a kártételt, másfelől pedig támadja magukat a baktériumokat, még az antibiotikum-rezisztens törzseket is.
Bár az eredmények bíztatóak, túl kevés alanyon végezték el a kísérletet ahhoz, hogy a nizin hatásait biztosan kijelenthessük, az emberi szervezetben számos kérdésre még válaszokra várunk.
A következő lépés a nizin rák- és baktériumölő hatásának klinikai vizsgálata lesz.
Bár még messze vagyunk a végső eredményektől, ezek az eredmények bizakodásra adnak okot, és addig is érdemes élvezni a finom sajtokat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |