Főoldal > EGÉSZSÉG > Tévhit, hogy ez a 3 étel hizlaló

Tévhit, hogy ez a 3 étel hizlaló

ételekhizlalótévhit
0

Írta:

Sok élelmiszerről évtizedek óta tartja magát a hiedelem, hogy garantáltan plusz kilókat okoz. Pedig a tudomány és a dietetika mára bebizonyította: néhány „bűnösnek” kikiáltott étel valójában kifejezetten beilleszthető egy egészségtudatos étrendbe.

A fogyókúrával, egészséges életmóddal kapcsolatban rengeteg mítosz kering, és ezek közül jó néhányat már szinte reflexből elhiszünk. Vannak ételek, amelyeket automatikusan a hizlaló kategóriába sorolunk – sokszor anélkül, hogy valaha utánanéztünk volna, valóban megérdemlik-e ezt a hírnevet. Íme három klasszikus példa, amelyekről itt az ideje leszámolni a tévhitekkel.

1. Tészta

A legtöbben azt gondolják, hogy a tészta egyenlő a plusz kilókkal, pedig a titok nem magában a tésztában rejlik, hanem a mennyiségben és a feltétekben. Egy adag teljes kiőrlésű vagy durumtészta rostban gazdag, sokáig teltségérzetet ad, és lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a fehér kenyér. Ha zöldségekkel és sovány fehérjével párosítjuk, akkor nemcsak laktató, de kiegyensúlyozott étkezést is kapunk.

2. Burgonya

A krumplit sokan a diéta egyik legnagyobb ellenségének tekintik, mert „csak keményítő és semmi más”. Valójában a burgonya vitaminokban (például C- és B-vitaminban), ásványi anyagokban és rostban is gazdag. A gond általában a sütési móddal van: a bő olajban kisütött hasábburgonya természetesen kalóriadús. Viszont főzve, héjában sütve vagy párolva nagyon is egészséges köret lehet, ráadásul segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.

3. Banán

„Banánt ne egyél, mert hizlal!” – hallhatjuk gyakran, pedig ez sem igaz. A banán tele van káliummal, magnéziummal, rosttal és természetes cukrokkal, amelyek gyors energiát adnak. Sportolás előtt vagy után kifejezetten ajánlott, hiszen feltölti az energiaraktárakat és segít az izmok regenerálódásában. Egy közepes banán mindössze 100–120 kalóriát tartalmaz, tehát messze nem a diéta réme.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X