Főoldal > EGÉSZSÉG > Szaloncukor: az ünnep édes csapdája – így károsíthatja az egészségedet

Szaloncukor: az ünnep édes csapdája – így károsíthatja az egészségedet

károsszaloncukorünnep
0

Írta:

Kevés karácsonyi édesség vált ki akkora nosztalgiát, mint a szaloncukor. Pedig a csillogó papír mögött komoly egészségügyi kockázatok rejtőzhetnek.

A szaloncukor a magyar karácsony egyik ikonikus eleme, amelyből szinte észrevétlenül fogyasztunk el naponta több darabot. A gond ott kezdődik, hogy a legtöbb bolti változat rendkívül magas cukor- és zsírtartalommal rendelkezik, miközben tápanyagban szegény.

Egyetlen darab szaloncukor akár 100–120 kalóriát is tartalmazhat, gyorsan felszívódó cukrok formájában. Ez hirtelen megemeli a vércukorszintet, majd gyors zuhanást okoz, ami újabb édesség utáni vágyhoz vezet. Ez az ördögi kör különösen veszélyes inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén.

Sok szaloncukor emellett mesterséges aromákat, színezékeket és pálmaolajat tartalmaz. Ezek hosszú távon gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szervezetben, és megterhelhetik az emésztőrendszert. Gyerekeknél különösen problémás lehet a túlzott fogyasztás, mivel befolyásolhatja a koncentrációt és az energiaszintet.

Mit tehetünk? Érdemes minőségi, magas kakaótartalmú csokoládéból készült szaloncukrot választani, vagy akár házilag elkészíteni természetes alapanyagokból. A tudatosság itt is sokat számít: nem az a gond, ha eszünk belőle, hanem ha ész nélkül tesszük.

Az ünnep édességei akkor okoznak valódi örömet, ha nem az egészségünk rovására fogyasztjuk őket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X