Főoldal > EGÉSZSÉG > Így tanulj meg nemet mondani!

Így tanulj meg nemet mondani!

önbizalompárkapcsolat
0

Írta: and

Egyre jobban elborítanak az elvégzendő teendők és határidők? Túl sok tevékenységet próbálsz bezsúfolni napjaidba? Azt mondják rólad, hogy neked 25 órából áll egy nap? Fogadd meg pszichológus szakértőnk tanácsait! Miért tanulj meg nemet mondani? Biztos, hogy sok esetben könnyebb “igen”-t mondani, mivel úgy érzed megéri, hogy elkerüld a konfliktushelyzetet. De vajon milyen áron? Ez gyakran megbolygatja […]

Egyre jobban elborítanak az elvégzendő teendők és határidők? Túl sok tevékenységet próbálsz bezsúfolni napjaidba? Azt mondják rólad, hogy neked 25 órából áll egy nap? Fogadd meg pszichológus szakértőnk tanácsait!

Miért tanulj meg nemet mondani?

Biztos, hogy sok esetben könnyebb “igen”-t mondani, mivel úgy érzed megéri, hogy elkerüld a konfliktushelyzetet. De vajon milyen áron? Ez gyakran megbolygatja lelki békénket és belső konfliktusokhoz vezet. Joggal érezheted ilyenkor úgy, hogy nem képviselted megfelelően önmagad, saját akaratodat. Sokan képtelenek “nem” – et mondani, bár többször megtapasztalták, hogy saját érdekeik elhanyagolása nehéz élethelyzeteket teremt számukra. Neveltetésünk, személyiségünk és egyéb környezeti hatások is befolyásolják azt, hogy megtanuljuk- e képviselni saját véleményünket, vagy mindig másoknak próbálunk megfelelni. Akik gyermekként túlzottan “jó kislányok és jó kisfiúk” voltak és kamaszként alig lázadtak, felnőttként kénytelenek megtapasztalni akaratérvényesítésük hiányát. Kerülik a konfliktushelyzeteket. Nagyobb stressz számukra konfrontálódni, mint kiállni véleményükért. Túlzottan együttműködőek – gyakran saját érdekeik rovására. Ha a fentiekből magadra ismersz, akkor ideje, hogy megfogadd tanácsainkat, amelyek abban segítenek neked, hogy ki tudd mondani: ”Nem!”, “Nem akarom!”, Nem szeretném!”, Nem fér bele az időmbe!” A népi bölcsességeket is felidézheted ilyenkor: “Nem lehet egy fenékkel több lovat megülni!” vagy “Aki sokat markol, keveset fog!”

0017041_1.jpg ()

  • Jó dolog nemet mondani!
    Nemet mondani egyáltalán nem önző dolog! Sőt, jót teszel vele önmagadnak, családodnak, környezetednek. Így több időd jut a számodra fontos dolgokra. Jobban tudod majd ápolni fontos családi és baráti kapcsolataidat. A feladatok túlvállalásából eredő stressz nem terheli meg hétköznapjaidat.
  • Ha nemet mondasz, felszabadul időd egy része!
    Ha nem vállalod túl magad, vagy nem kíséred el minden alkalommal barátnődet vásárolni, esetleg visszautasítod, hogy a szülői munkaközösség egyetlen buzgó tagja légy…rögtön szabadabban gazdálkodhatsz az időddel. Az így felszabadult időt számodra érdekes és hasznos dolgokra fordíthatod. Ez növeli elégedettségedet és jó közérzeted.
  • Nem mindig az igen a legjobb válasz!
    Ártasz vele magadnak és másoknak is. A túlterheltség és stressz miatt kapkodva végzed kedvelt feladataidat is. Nem tudsz figyelni a körülötted élőkre. Ráadásul szervezeted kizsigerelése miatt, még meg is betegszel. Akkor hiába próbálnál összes kitűzött célodnak megfelelni, egynek sem sikerül.
  • Engedj másokat is érvényesülni!
    “Engem mindig megtalálnak a feladatok!” – te is gyakran panaszkodsz erre? Nos, ha nem “ugrasz” minden hívó szóra, akkor a környezetedben élők megtanulják, hogy nem vagy bármilyen feladatra kapható. Így több időd szabadul fel és mások is érvényesülhetnek melletted.

Mit tehetsz még?

  • Időzíts jól!
    Néha nehéz elnavigálni a feladatok és lehetőségek tengerén, mi az, amihez kedved van s mi megterhelő számodra. Ha tudatában vagy céljaidnak, ez segít a helyes rangsor felállításában. Jut időd a számodra fontos dolgokra, ha felhagysz a jelentéktelenekkel. Gondold át, mi a fontos, mi érdekel, mi tölt el örömmel? A haszontalan dolgokra pedig mondj nemet! Túlóra helyett inkább egy frissítő kocogás? A Barátnők nem sértődnek meg, ha a Kedvessel töltöd az időt!
  • Gondold át, hogy mennyi idővel és stresszel jár, ha igent mondasz!
    Gondolkozz előre! Az új feladat vagy tevékenység mennyire forgatja fel időbeosztásod? Az elvégzése örömmel vagy inkább tartós stresszel jár? Határidős munkád mellett egy tepsi süteményt sütni az osztálybulira, talán még kikapcsolódás is lehet. Ám havonta megjelenni szívességből egy számodra érdektelen értekezleten, nos, elég indok a nemre!
  • Tervezz határozottan!
    A spontán dolgok nem mindig vonzóak. Ha egy rosszul időzített felkérés vagy kívánság keresztezi már meglévő terveidet, akkor érdemes nemet mondanod.
  • Gazdálkodj okosan az energiáddal és időddel!
    Vállalásaid kevésbé lesznek megterhelőek, ha okosan osztod be erődet és ügyesen szervezed időbeosztásod. Pl.nem biztos, hogy a vendégeid több fogásos vacsorát várnak, elég ha pizzát rendelsz.
  • Aludj rá egyet!
    Ne kapkodj, még a sürgető felkérésekre sem kell azonnal válaszolnod. Többeknek gondolkodási idő szükséges ahhoz, hogy jó döntést hozzanak. Elhamarkodott “igenek és nemek” következményeitől kíméled meg önmagad és környezeted, ha átgondolod a dolgakat.
  • Barátságosan mondj nemet!
    Megérti a másik fél és a kapcsolatotoknak sem ártasz, ha barátságosan, őszintén mondasz nemet.Próbálj őszinte lenni, üres kifogások helyett! Ha visszautasítasz egy felkérést, az igazságot mondd, amikor csak lehetséges. Az átlátszó, üres kifogások sértőek. Ráadásul a másik fél úgy érezheti, át akarod verni. Pl. a “Sajnos elromlott az autóm” tipusú kifogások helyett, célszerűbb bevallani, hogy kifutottál az időből.
  • Kínálj alternativát!
    Ha elutasítasz valamit, mondd, hogy “ Sajnos, most nem alkalmas.” vagy “ Pillanatnyilag nem fér bele az időmbe, de legközelebb.” Esetleg ajánlj önmagad helyett valaki mást.

Ne feledd: Ha mostanáig megszoktad, hogy mindenre igent mondasz, kezdetben nehéz lesz nemet mondanod. De a nyugadtabb hétköznapjaid s a kiegyensúlyozottabb időbeosztás, bizonyítják majd, hogy jó úton jársz.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X