Főoldal > EGÉSZSÉG > Öt nap az egészségesebb szívért

Öt nap az egészségesebb szívért

egészségéletstílusszívszívbetegségváltoztatás
0

Írta: and

Tudtad, hogy több nő veszti életét a szívbetegségek miatt, mint férfi, és hogy valójában ez az a vezető egészségügyi probléma, amely a nők körében a legtöbb áldozatot követeli? Csupán öt életstílusbeli változtatással óriási mértékben csökkentheted a szívbetegségek kockázatát. Melyek ezek? Alkoholt csak mértékkel és ritkán fogyassz, kövess egészséges étrendet, mozogj minden nap, legyen normális a […]

Tudtad, hogy több nő veszti életét a szívbetegségek miatt, mint férfi, és hogy valójában ez az a vezető egészségügyi probléma, amely a nők körében a legtöbb áldozatot követeli?

Csupán öt életstílusbeli változtatással óriási mértékben csökkentheted a szívbetegségek kockázatát. Melyek ezek? Alkoholt csak mértékkel és ritkán fogyassz, kövess egészséges étrendet, mozogj minden nap, legyen normális a testsúlyod, és ne dohányozz! Ha már legalább az első kettőt sikerül megvalósítani, már az is fél siker!

A következő öt tipp viszont az elinduláshoz ad segítséget. Minden nap próbálj ki egyet közülük, és hosszú távon is ragaszkodj hozzájuk!

Első nap: Igyál zöld teát!

Ez az ital számos erős antioxidánst tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterint és még az alacsonyabb vérnyomás eléréséhez is hozzájárulnak. A napi adagod elkészítéséhez forralj fel 6 dl vizet, dobj bele 3 filter zöld teát, fedd le, hagyd legalább tíz percig ázni a kis tasakokat. Várd meg, míg kihűl, ha már szobahőmérsékletű, öntsd bele egy kancsóba, pár jégkockával is hűsítheted a nedűt, így a meleg nyári napokat is könnyen átvészelheted.

Második nap: Főzz olasz módra!

Amikor csak lehet, főzéskor használj egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolajat. Ez a szívbarát zsír mérsékeli a rossz koleszterin szintjét, míg a jó, úgynevezett HDL koleszterin szintjét növeli. Az olívaolaj is bővelkedik antioxidánsokban, amellyel megakadályozhatók olyan betegségek, mint a rák vagy az Alzheimer-kór. Ahol kivitelezhető, a vajat, vagy a margarint helyettesítsd olívaolajjal, locsold meg vele a salátákat, és sütéskor is bátran alkalmazd az olaj ezen fajtáját. Csak hideg sajtolással készített, extra szűz olívaolajat vegyél, ez még többet rejt magában az olíva áldásos hatású antioxidánsaiból.

szivegeszseg2.jpg ()

Harmadik nap: Tartalmazzon sok rostot az étrended!

A tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy minél több rostot eszel, annál kisebb a valószínűsége a szívrohamnak. Töltődj fel a teljes kiőrlésű kenyerek és gabonafélék által, válaszd a teljes kiőrlésű lisztet sütéskor is, ezek mellet jöhet még a korpa és a zab is. A húsokat, leveseket, salátákat pedig bolondítsd meg babbal. Legalább 25-35 g rostbevitelt célozz be naponta!

Negyedik nap: Indítsd a reggeleket valódi gyümölcslével!

A narancslében folsav található, amely elősegíti a homocisztein szint redukálódását, ez egy olyan aminosav, amelyet összefüggésbe hoztak a szívroham kialakulásával is. A szőlőlé pedig tele van flavonoidokkal és resveratrollal, mindkettő erős antioxidáns, amelyek meggátolják az artériák károsodását. Részesítsd előnyben a 100 %-os gyümölcsleveket, így a felesleges cukorbevitel is limitálható.

Ötödik nap: Kezdd, vagy fejezd be a napot nyújtással!

A rugalmasság lehet a szív egészségének kulcsa, legalább is erről tanúskodik egy japán tanulmány. Ha napi 10-15 percet nyújtásra szánsz, azáltal az artériák is rugalmasabbak lesznek, hiszen az őket körülvevő izmok és szövetek is rugalmasabbak a gyakorlatoknak köszönhetően. Próbálj ki egy pár, könnyű jóga mozdulatot, így javítva tested hajlékonyságát!

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X