10. nap Reggeli: kakaó, svédgomba saláta, pirítósHozzávalók:2 dl tej1 dkg kakaó2 dkg méz5 dkg rozsos kenyér5 dkg póréhagyma5 dkg paradicsom püré20 dkg főtt szeletelt vagy konzerv szeletelt gombaízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika, majorannaElkészítés:A kakaóport, és a mézet bögrébe tesszük, és forró kakaóval alaposan elkeverjük. A vékonyra szeletelt pórét sózzuk, fűszerezzük és […]
10. nap
Reggeli: kakaó, svédgomba saláta, pirítós
Hozzávalók:
2 dl tej
1 dkg kakaó
2 dkg méz
5 dkg rozsos kenyér
5 dkg póréhagyma
5 dkg paradicsom püré
20 dkg főtt szeletelt vagy konzerv szeletelt gomba
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika, majoranna
Elkészítés:
A kakaóport, és a mézet bögrébe tesszük, és forró kakaóval alaposan elkeverjük. A vékonyra szeletelt pórét sózzuk, fűszerezzük és a paradicsompürével, lecsepegtetett szeletelt gombával alaposan összekeverjük. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.
Tízórai: feketeribizlis túró
Hozzávalók:
20 dkg ribizli (lehet fagyasztot is)
5 dkg túró
2 dkg méz
Elkészítés:
Az alapanyagokat összekeverjük.
Ebéd: kapros tőkehal, zelleres rizs
Hozzávalók:
10 dkg tonhal filé
20 dkg friss reszelt zeller
5 dkg főtt fehér rizs
1 dkg olaj
1 dkg vaj
ízlés szerint só, halfűszerkeverék, kapor
Elkészítés:
A rizst készre főzzük. A friss reszelt zellerrel, és a vajjal tovább keverjük.
A halat megszórjuk a fűszerkeverékkel, kaporral. A felforrósított olajon készre sütjük. Együtt fogyasztjuk.
Uzsonna: jégkrém
Hozzávalók:
10 dkg csokis jégkrém
Vacsora: mustáros sajtos saláta
Hozzávalók:
5 dkg mustár
1 dl natúr joghurt
3 dkg reszelt parmezán
20 dkg jégsaláta
10 dkg lila lolo rosso saláta
10 dkg ruccola saláta
Elkészítés:
Az öntethez a joghurttal elkeverjük a mustárt. A salátákat összetépkedjük, és tálba rakjuk. Az öntettel leöntjük, átkeverjük, és a sajttal megszórjuk.
11. nap
Reggeli: falusi reggeli
Hozzávalók:
10 dkg póréhagyma
10 dkg gomba
10 dkg főtt burgonya
1 db tojás
2 dkg olaj
ízlés szerint: só, őrölt bors,
Elkészítés:
A felszeletelt hagymát, gombát a forró olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockázott burgonyát, ízlés szerint fűszerezzük. A tojás habosra keverjük, és ráöntjük a forró zöldségekre, dermedésig sütjük.
Tízórai: alma, mandulával
Hozzávalók:
15 dkg alma
1 dkg mandula
Ebéd: rakott cukkini
Hozzávalók:
30 dkg cukkini,
2 x 1 dkg olaj,
10 dkg sovány darált sertés hús,
2 dkg zabpehely,
só, kapor,
0, 5 dl tejföl
ízlés szerint: só, őrölt bors, kapor,
Elkészítés:
Először a tölteléket keverjük be. A sovány darált húst a, 10 percig sós vízben előfőzött és kinyomkodott zabpehellyel, ízlés szerint sóval, borssal, kaporral bekeverjük, és félre tesszük.
A cukkinit héjastól hosszában felszeleteljük és kissé megsózva 1 dkg forró olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk kb. 1 –1 perc alatt. Előmelegítjük a sütőt. Utána a cukkini szeleteket pici olajjal kikent hőálló tálba helyezzük /2 –3 szelet kivételével/, majd megrakjuk a töltelékkel. Lefedjük a maradék cukkini szeletekkel, és a tetejét a tejföllel megkenjük. Betesszük az előmelegített, forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük. Melegen fogyasztjuk.
Uzsonna: csoki fondue
Hozzávalók:
2 dkg tejcsoki
1 db 10 ml-s kávétejszín
20 dkg kivi
Elkészítés:
A csokit mokkáscsészébe tördeljük, leöntjük a tejszínnel, és mikróban felolvasztjuk(1-2 perc). A kivit felkockázzuk, és a csokiba mártogatva megesszük.
Vacsora: sárgarépás túrókrémes abonett, céklalé
Hozzávalók:
2 dl céklalé
15 dkg reszelt sárgarépa
5 dkg túró
2 db Abonett
ízlés szerint: só, petrezselyem zöld
Elkészítés:
A reszelt répát átkeverjük a túróval, szükség szerint ízesítjük. Az abonettre halmozva fogyasztjuk.
12. nap
Reggeli: sonkás zsemle, paradicsommal
Hozzávalók:
1 db zsemle
3 dkg gépsonka
1 dkg margarin
15 dkg paradicsom
Elkészítés:
A kettévágott zsemlét margarinnal megkenjük, sonka szeleteket beletesszük, és paradicsommal fogyasztjuk.
Tízórai: bodzalé
Hozzávalók:
2 dl bodza nektár
Ebéd: zöldbabos zöldség krémleves
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv zöldbab
1 tasak zöldség krémleves
Elkészítés:
A zöldbabot lecsepegtetjük, vagy roppanósra főzzük. A zöldség krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a főtt zöldbabot, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük
Uzsonna: mazsola – mogyoró diákcsemege
Hozzávalók:
5 dkg mazsola
1 dkg natúr amerikai mogyoró
Vacsora: hagymás tört burgonya, virsli
Hozzávalók:
5 dkg virsli
20 dkg főtt burgonya
10 dkg póréhagyma
10 dkg lilahagyma
1 dkg olaj
1 dkg vaj
ízlés szerint só, őrölt fehérbors
Elkészítés:
A burgonyát készre főzzük. Az aprózott hagymákat az olajon készre pároljuk, és a burgonyával alaposan összekeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük.
A virsli beirdaljuk, majd mikróban készre pároljuk. Együtt fogyasztjuk.