A napi kávéfogyasztás sokak számára elengedhetetlen az energikus kezdéshez.
Egy átlagos felnőtt napi három csésze kávét fogyaszt, és az új kutatások szerint ez nem feltétlenül káros szokás. A kávé többek között fokozza az anyagcserét, javítja a koncentrációt, és csökkenti a szív- és cukorbetegség kockázatát. Viszont előfordulhat, hogy a kávé már nem elegendő az energiaszint fenntartásához. Ilyenkor érdemes megvizsgálni az étrendet is, hiszen a krónikus fáradékonyság hátterében leggyakrabban egy rosszul összeállított étrend áll.
A vacsorád hatással van a reggeli energiaszintre
Fontos tudni, hogy a reggeli energiaszintünket az előző esténk határozza meg. Az, hogy mit fogyasztunk vacsorára, befolyásolja alvásunk minőségét, és ezáltal ébredésünk szintjét is. Tehát, ha kicsattanó energiával vagy épp kókadtan ébredünk, annak szoros kapcsolata van az este elfogyasztott ételekkel.
A helytelen étkezések következményei
A nem megfelelően összeállított reggeli és ebéd a délutáni alacsony energiaszintért felelős. Sokak számára meglepő lehet, hogy a cukorban és szénhidrátban gazdag étkezések, mint például a gyorsan felszívódó szénhidrátok, a délutáni koncentrációs nehézségekért is felelősek lehetnek.
Egészségesnek hitt ételek is okozhatnak fáradtságot
Ráadásul, az egészségesnek hitt, kalóriaszegény étkezések, mint a csirkemell vagy lazac salátával, szintén kimerültséghez vezethetnek. Ha csak salátát eszünk fehérjével, és kihagyjuk az egészséges szénhidrátokat, a szervezetünk nem kap elegendő energiát, ami fáradékonyságot okoz.
Az energikus étkezés titkai
Most nézzük meg, hogy mi a megoldás! Az alábbi ételkombók garantáltan biztosítják, hogy egész nap friss és energikus maradj!
Zabkása – fahéj
A zab a legjobb energiát adó szénhidrát, amely lassan emésztődik és remekül telít. A fahéj nemcsak nagyszerű ízt ad, hanem egyensúlyban tartja a vércukorszintet is, így elkerülheted a hirtelen fellépő energiahiányt és éhségérzetet.
Teljes kiőrlésű tortilla – gyömbér
A déli csirkés vagy lazacos salátához érdemes egy teljes kiőrlésű tortillát is fogyasztanod, ami egészen estig ellát energiával. A párolt húshoz vagy halhoz ízlés szerint adj egy kis gyömbért, ami természetes stimuláns és segíti az emésztést.
Banán – mogyoróvaj – kakaóbab
Készítsd el ennek a kombinációnak a különleges változatát! A banán nagyszerű szénhidrát- és káliumforrás, míg a mogyoróvaj egészséges zsírokat és fehérjét biztosít. A kakaóbab pedig nemcsak ízletes, hanem antioxidáns tartalmának köszönhetően is jótékony hatású.
Humusz – brokkoli – mandula
A humusz kiemelkedő szénhidrát és fehérjeforrás, gazdag élelmi rostokban. A brokkoli íze remekül illik hozzá, és mivel gazdag C-vitaminban és vasban, segít a fáradékonyság leküzdésében. Ropogtass el hozzá mandulát, hogy az egészséges zsír bevitelével még komplexebbé tedd az étkezést.
Tojás – spenót – avokádó
Egy másik nagyszerű választás, ha tojást, spenótot és avokádót kombinálsz tartalmazó ételt készítesz. Ez a könnyen elkészíthető étel ideális, amikor az energiaszinted alacsony. A spenót elsőrangú szénhidrátforrás, a tojás biztosítja a fehérjebevitelt, míg az avokádó az egyik legegészségesebb telítetlen zsírforrás.
Összefoglalva, az étrend tudatos megváltoztatásával és a kávé mellett az egészséges ételek beépítésével sokkal energikusabbá válhatsz a mindennapokban.

