Főoldal > AKTUÁLIS > Bombázó fitneszmodell-világbajnok: ő Toldi Zsuzsanna!

Bombázó fitneszmodell-világbajnok: ő Toldi Zsuzsanna!

étrendfelkészülésfitneszmodellönbizalomToldi Zsuzsannavilágbajnok
0

Írta: and

Akire büszkék lehetünk: Toldi Zsuzsa, az első fitnesz modell, aki világbajnokságot nyert! Wellness Cafe:  – Honnan ered a sport iránti szereteted? Toldi Zsuzsa: – Amióta csak az eszemet tudom, sportolok. Általános iskolában kézilabdáztam, mellette futóversenyeken indultam, mert imádtam futni, és a legjobb voltam az egész iskolában. Később a középiskolában leigazolt középtávfutóként versenyeztem, a 4-szeres magyar […]

Akire büszkék lehetünk: Toldi Zsuzsa, az első fitnesz modell, aki világbajnokságot nyert!

Wellness Cafe:  – Honnan ered a sport iránti szereteted?

Toldi Zsuzsa: – Amióta csak az eszemet tudom, sportolok. Általános iskolában kézilabdáztam, mellette futóversenyeken indultam, mert imádtam futni, és a legjobb voltam az egész iskolában. Később a középiskolában leigazolt középtávfutóként versenyeztem, a 4-szeres magyar bajnok mezei futó csapat tagja voltam, majd Franciaországban Lotaringia bajnoka lettem 1500 méteren. Aztán a főiskola alatt abbahagytam a futást, és modellkedni kezdtem, de hiányzott a versenyzés, és ekkor jött a fitnesz modell verseny. Egy edző felkért, hogy szeretne felkészíteni egy versenyre – a Superbodyra – ami 2004-ben volt, és ezt megnyertem.

– Hogyan váltál a fitnesz rajongójává?

– Az első győzelmem egyenes út volt ahhoz, hogy tovább versenyezzem. A fitneszt a versenyzés közben szerettem meg annyira, hogy mára az életem része lett. A fitnesz fontos eleme a tudatos és helyes táplálkozás, engem pedig nagyon érdekel az egészséges életmód.

toldizsuzsa2.jpg ()– Élsportolóként másképp étkezel?

– A hétköznapi emberhez képes eltérő módon eszem, de nem csupán a sport miatt, hanem azért is, mert az egészséget helyezem előtérbe. Nem fogyasztok fehér cukrot, fehér lisztet, kenyeret, sertést stb., a reggelim általában zabkása, majd háromszor eszem főtt ételt, ami főleg rizsből, húsból és salátából áll. Napközben sok gyümölcsöt fogyasztok a lúgosítás miatt, mivel a testépítők legnagyobb problémája az elsavasodás, mert sok fehérjét és szénhidrátot kell enniük az izomtömeg megszerzéséhez és fenntartásához, így ezt ellensúlyoznom kell.

– Hogy készülsz fel testileg és lelkileg egy fontos versenyre?

– A felkészülés tömegnövelési időszakról és verseny előtt szálkásításról szól, ami az én esetemben hat-nyolc hét fehérjediéta, mely az izomréteg feletti zsírréteg lepucolását jelenti, hogy a versenyen minél jobb formába kerülhessek, az izomzat megmutatásával. A diéta időszaka alatt fokozatosan csökkentem a napi szénhidrát mennyiségét, egészen nullára, majd nem eszem szénhidrátot négy napig, az ötödik napon pedig beiktatok egy szénhidrát-dús napot, hogy a szervezetemet egy kicsit megzavarjam. Közben az edzések mellett naponta végzek aerob (zsírégető) mozgást, 20-30 perceket.
Azonban a szellemi felkészülés sokkal nehezebb, ami elhivatottság nélkül nem megy! A nap 24 órájában pontosan követnem kell az étkezést, valamint a táplálék-kiegészítők szedését. A testi munka súlyzós edzéseket jelent, gyakorlat nincs a versenyeken, csupán testforduló, így erre kell összpontosítanom.Versenyidőszakon kívül heti 4-5-ször edzem, versenyidőszakban heti 5-6, másfél órás edzésem van, utána még 20-30 perces aerob (zsírégető) mozgást végzek.
Jelenleg edző nélkül készülök fel a versenyekre, ám mivel hét éve versenyzem, kiismertem annyira magamat, hogy meg tudjam tervezni saját felkészülésem. A munkában azonban sokat segít a párom, és a mentális felkészülésben Kathi Béla is, aki erőt ad a nehéz napokon.

– Milyen sportot űzöl még a fitneszen kívül?

– Nyáron imádok wakeboardozni, télen pedig snowboardozok, tavaly amerikai fociztam is egy évig, de sajnos megszűnt a lánycsapatunk. Idén egy másik sportág végzését is tervezem a napi edzések mellett.

– Milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy fitnesz versenyzőnek?

– Egy fitnesz modellnek csinosnak és szépnek kell lennie, ám a jó mozgás és a kisugárzás is nagyon fontos a színpadon. Az indulónak jó genetikával kell rendelkeznie, ami széles vállat, keskeny derekat, csípőt jelent, erre pedig megfelelő és arányos izomzatot kell építeni.

– Melyik eredményre vagy a legbüszkébb?

–  A két világbajnoki címemre, azok közül is a WABBA szövetségére, hiszen ez egy rendkívül rangos és nagyon nehéz verseny. Mindkét világbajnokságom kimagasló színvonalú volt, de a nézők számát keveselltem. Kicsit úgy érzem, hogy ez a sportág nem örvend megfelelő figyelemnek mostanában. Mindkét versenyen volt egy-két erős ellenfelem, de éreztem, komoly esélyem van a győzelemre. Ám ehhez muszáj magabiztosan felmennem a színpadra, ami meglátszik a mozgásomon és az arcomon.
Egy világbajnoki cím mindig elismerést jelent, főleg ha ilyen neves világbajnokságot nyer az ember! Már öt-hat éve veretlen vagyok a magyar bajnokságokon, így úgy érzem, a szakma is elismert, amire igazán büszke vagyok.

– Sugárzik rólad az önbizalom. Van esetleg valamilyen speciális szépségtitkod?

– A természetesség híve vagyok, mind mozgásomban, mind megjelenésemben. Természetesen minden évben csináltatok új fürdőruhát, szép, látványos sminket, és néha begöndörítem a hajamat, ám inkább szakmai felkészültségemmel, kisugárzásommal és jó pózolással szeretek nyerni.

– Mindent elértél eddig, amiről álmodtál. Mi a következő cél?

– Szeretnék idén még két szövetségnél világbajnokságot nyerni, melyek szintén nagy nevek, valamint az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett versenyen is kipróbálom magam, mert a fitnesz fellegvára Amerika. Jelenleg elégedett vagyok az eddigi pályafutásommal, sok éve sorozatban győzök, a sportban ismernek, és elismernek, és az egyik legjobb szponzor áll mellettem – a Scitec – akikkel maximálisan elégedett vagyok.
Szeretném, ha itthon a köztudatban jobban megismernék ezt a sportágat, és kicsit nagyobb figyelmet kapna. Néhány évig még biztosan versenyzem, de örülnék neki, ha több külföldi munkám lenne, például fitneszfotózások. A legboldogabb akkor lennék, ha kijutnék a Mr. Olimpiára, és ott győznék, ami csak a profi kártyám megléte után lehetséges.

– Jut időd a rengeteg edzés mellett a magánéletedre?

Azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, mert a párommal azonos a sport iránti szeretetünk, az érdeklődési körünk, ezért általában együtt is edzünk. A sport mellett egyik kedvenc kikapcsolódásom az alkotás, imádok ruhákat tervezni és varrni, ami szellemileg tökéletesen kikapcsol.
A legnagyobb ajándék azonban a családom, ha együtt vagyunk, sokat nevetünk és rengeteget beszélgetünk. Egy-egy ilyen alkalom után úgy érzem, számomra minden megadatott ahhoz, hogy maradéktalanul boldog ember lehessek!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X