Főoldal > AKTUÁLIS > Több mozgás, több tej, karcsúbb derék!

Több mozgás, több tej, karcsúbb derék!

fogyókúramozgássúlyproblématej
0

Írta:

Nemcsak hogy nem hizlal, de mozgás és aktív életmód mellett fogyaszt is a tej – derül ki Dr. Stuart M. Phillips, a kanadai Ontarióban található McMaster University professzorának és munkatársainak a Medicine & Science in Sports and Exercise c. szaklapban publikált kutatásából. A kutatók azért indították el vizsgálatukat, mert a hölgyek jelentős része ismerte be […]

Nemcsak hogy nem hizlal, de mozgás és aktív életmód mellett fogyaszt is a tej – derül ki Dr. Stuart M. Phillips, a kanadai Ontarióban található McMaster University professzorának és munkatársainak a Medicine & Science in Sports and Exercise c. szaklapban publikált kutatásából.

A kutatók azért indították el vizsgálatukat, mert a hölgyek jelentős része ismerte be téves aggályát, miszerint a tej hizlal, s ezért inkább kiiktatják étrendjükből legfőbb kalciumforrásunkat. Azt, hogy ez a tengerentúli vélekedés mennyire határok nélküli, jól mutatja a Tetra Pak Hungária Zrt.-nek a GfK Hungária Piackutató Intézet segítségével készített felmérése, melyből kiderült, hogy mi, magyarok is helytelenül gondolkodunk a tejjel kapcsolatban. A reprezentatív vizsgálat során megkérdezettek 37%-a vélte ugyanis valósnak azt az állítást, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz és további 30% volt bizonytalan a kérdést illetően, holott tény, hogy egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg.

Kalcium a súlyproblémák kezelésére

A század végére nem csak Amerikában, de Európában is népbetegséggé vált a túlsúlyosság: minden második ember küzd súlyproblémákkal, mely a jövőben előreláthatóan tovább nő majd.

Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője. Emellett a fogyókúrázók megfigyelésével azt is megállapították, hogy a tejen és tejtermékeken alapuló alacsony energiatartalmú étrenden diétázók sikeresebben érték el a megfelelő testtömeget azoknál, akik csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak.

A jó hírt hozó tanulmány

Stuart M. Phillips professzor és munkatársainak tanulmánya mutatott rá arra, hogy a tejfogyasztás igencsak jótékony hatással van az ideális testtömeg elérésére és megőrzésére. Azt eddig is tudtuk, hogy egy pohár teljes tej mindössze 150 kalóriát tartalmaz, a zsírszegény pedig ennek felét. Az amerikai sportorvosok most azt is bebizonyították: a tejivás fogyaszt. Megfigyelték ugyanis, hogy napi két pohár tejet fogyasztó, fiatal hölgyek 12 heti súlyemelő gyakorlat alatt több izmot növesztettek és több zsírszövetet vesztettek, mint azok, akik ugyanannyi kalóriájú és térfogatú energiaitalt kaptak. A munkacsoport korábbi vizsgálata ezt a jelenséget férfiakon már igazolta.
 
A kutatók azért ismételték meg a vizsgálatot a hölgyeken, mert ők bevallották azt a téves aggályt, hogy hizlalónak tartják a tejet, ezért nem is fogyasztják. A fitnesz szalonban a vizsgálat résztvevői a terhelés megkezdése előtt már két órája nem ettek vagy ittak semmit, legfeljebb vizet. A súlyok kinyomása, illetve húzása, valamint erős lábgyakorlatok után a hölgyek egyik csoportja fél liter zsírmentes tejet kapott, a másik csoport pedig ugyanannyi energiaitalt.

„A tejet ivó hölgyek testsúlya nem nőtt, ami azt jelentette, hogy izmosabbak lettek, viszont bizonyítottan több zsírt vesztettek az edzés végére. A vizsgálat bizonyította, hogy a súlyzózás és tejfogyasztás határozottan javítja a résztvevők testösszetételét és ezzel az egészségüket” – ismertette a kutatás eredményét Dr. Matos Lajos, az ismert kardiológus szakember.

A hír nem csak a súlyukra figyelő nők számára örömteli, de segítséget nyújt a gyermekkori elhízással szembeni harchoz is, mely gyermekgyógyászok szerint szinte minden országban növekvő problémát jelent. Megfelelő és rendszeres testmozgás mellett azzal is elősegíthetjük a súlycsökkentést, ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk alacsony zsírtartalmú tejet.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X