Főoldal > AKTUÁLIS > Ennyire egészséges a mediterrán konyha

Ennyire egészséges a mediterrán konyha

egészségkonyhamediterránmetabolikus szindróma
0

Írta:

Demosztenész Panagiotakosz, az athéni Harokopio Egyetem kutatója az amerikai Journal of The American College of Cardiology című szaklapban tette közzé eredményeit, amelyek összesen félmillió ember vizsgálatán alapultak. Szerinte az általa készített elemzés az első, amely szisztematikusan foglalkozik a mediterrán konyha úgynevezett metabolikus szindrómára gyakorolt pozitív hatásával.    Az olívaolajat és sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó diétával ugyanis […]

Demosztenész Panagiotakosz, az athéni Harokopio Egyetem kutatója az amerikai Journal of The American College of Cardiology című szaklapban tette közzé eredményeit, amelyek összesen félmillió ember vizsgálatán alapultak. Szerinte az általa készített elemzés az első, amely szisztematikusan foglalkozik a mediterrán konyha úgynevezett metabolikus szindrómára gyakorolt pozitív hatásával.
   
Az olívaolajat és sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmazó diétával ugyanis megelőzhető az említett szindróma, amelyre a túlsúly, a kóros vérzsír-összetétel, a magas vércukorszint és a magas vérnyomás együttes fennállása jellemző – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). A probléma egyre inkább elterjed az ipari országokban, és összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával.
   
Panagiotakosz szerint a szindróma egyes összetevői is jól kezelhetők a mediterrán étrenddel. A kutatók ide sorolják azokat az élelmiszereket, amelyekben magas a telítetlen zsírsavak aránya, mint amilyen az olívaolaj, továbbá a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes őrlésű lisztből készült pékárukat és az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Hal és csirkehús, diófélék és hüvelyesek hetente szerepelnek az étlapon, vörös hús azonban alig. Ide tartozik a mértékkel, például az étkezések kísérőjeként elfogyasztott alkohol is.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X