Főoldal > AKTUÁLIS > Védd a veséd, mentsd meg a szíved!

Védd a veséd, mentsd meg a szíved!

egészségéletmódszívvesevesebetegség
0

Írta:

Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa vesevédő életmódtanácsokkal szolgál a betegeknek és az egészségeseknek is. Komoly rizikófaktor Az idei World Kidney Day (a vese világnapja) alkalmából, március 10-én a vese és a szív állapotának kevéssé közismert összefüggésre hívták fel a figyelmet. A vesék ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a […]

Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa vesevédő életmódtanácsokkal szolgál a betegeknek és az egészségeseknek is.

Komoly rizikófaktor

Az idei World Kidney Day (a vese világnapja) alkalmából, március 10-én a vese és a szív állapotának kevéssé közismert összefüggésre hívták fel a figyelmet. A vesék ugyanis létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, a testből való kiürítésében, egyes hormonok termelésében, a testnedvek összetételének kialakításában. Éppen ezért a vese elégtelen működése súlyos következményekkel járhat a szervezet egészére nézve.

A Medical Journal of Australia c. magazinban megjelent cikk szerint az elmúlt évtizedekben az egészségügyi szervezetek szinte már csak a végstádiumú vesebetegségekre figyeltek fel. Holott a krónikus vesebetegség ugyanolyan komoly rizikófaktora a kardiovaszkuláris betegségeknek, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.  Éppen ezért világszerte jelentősen megváltozott a vesebetegségekre irányuló figyelem. Az is kiderült, hogy ez a probléma korántsem ritka, Ausztráliában például a lakosság 10 százalékában kimutatható veseműködési zavar. 

vese2.jpg ()Eléggé nyilvánvaló, hogy a vesebetegségek kockázatának csak kevesen vannak tudatában, de a szívbetegségek okozta halálozási ráta már szinte mindenkit megérint. Ez nem véletlen, hiszen globális szinten a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legnagyobb és legköltségesebb kihívást.

Életmód és szűrés

– A jó hír, hogy a vesebetegségeket meglehetősen könnyen és viszonylag olcsón ki lehet mutatni. Éppen ezért ezeket a szűréseket nagyon hasznos lenne beépíteni a szűrőprogramokba, erre pedig fel kellene hívni a nemzetközi egészségügyi szervezetek figyelmét is. – mondja dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa. – Fontos tudni, hogy megfelelő életmódunkkal magunk is befolyásolhatjuk a vesék működését, ezzel pedig az egész szervezetét.

Életmódbeli tanácsok:

– Naponta legalább 2 liter folyadékot kell elkortyolni, lehetőleg víz formájában.

– Vissza kell szorítani a só fogyasztását, hiszen így a szervezet kevesebb vizet fog visszatartani. Különösen óvatosan kell bánni a rejtett sóforrásokkal, például a készételekkel, rágcsálnivalókkal, füstölt húsokkal, ételízesítőkkel, gyorséttermek menüivel.

– Az öltözködésnél hideg időben feltétlenül melegen kell tartani a lábat és meleg fehérnemű viselése is ajánlott.

– A krónikus vesegyulladásban szenvedőknek kerülniük kell a túlzott fizikai megerőltetést, a versenysportot. 

– Vesebetegeknek az orvos és a dietetikus által összeállított speciális, fehérjeszegény diétát kell tartania.

– Betegség, például meghűlés esetén nem szabad késlekedni az orvos felkeresésével.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X