Főoldal > AKTUÁLIS > Az idősebbek is megszabadulhatnak a túlsúlytól

Az idősebbek is megszabadulhatnak a túlsúlytól

egészségidőskormozgássúlytöbblettúlsúly
0

Írta:

Miért lesz szűk a nadrág? El kell fogadnunk, hogy az idő múlásával az alapanyagcsere – vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés – biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. A belsőnkben zajló folyamat nyomai pedig külsőnkön is megjelennek. Változatlan étkezési szokások mellett sajnos egyre inkább kerekedni fog a hasunk, nő […]

Miért lesz szűk a nadrág?

El kell fogadnunk, hogy az idő múlásával az alapanyagcsere – vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés – biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. A belsőnkben zajló folyamat nyomai pedig külsőnkön is megjelennek. Változatlan étkezési szokások mellett sajnos egyre inkább kerekedni fog a hasunk, nő az „úszógumi” és egyre több helyen vehetjük észre a kitüremkedő zsírpárnákat. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a sokadik X után már ne lehetnénk karcsúak, csinosak és fittek. A megoldás azonban semmiképpen sem lehet a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra, amely hosszútávon csak a jojó-effektust készíti elő.

Két „fegyver” a túlsúly ellen

Az anyagcserét befolyásoló legfontosabb tényezők a kor, a nem, a táplálkozás, a fizikai aktivitás és az élvezeti cikkek. A plusz kilók elleni harc egyben az egészséges életmódra való törekvésünket is jelenti, éppen ezért a túlsúly elkerülése érdekében természetesen nem a koffein és a nikotin anyagcsere serkentő hatására kell építeni. Az idősödéssel jelentkező zsírpárnák ellen a legjobb fegyverek a rendszeres mozgás és a megfelelő étkezés. De mit nevezhetünk rendszeresnek meg megfelelőnek?

idosebbcikk.jpg ()A legtöbb kutatás fókuszában a túlsúlyos, vagy a már elhízott személyek problémájának megoldása áll. A plusz kilókat azonban megelőzni mindig jóval egyszerűbb, mint a már kialakult súlyfelesleget ledolgozni. A bostoni Harvard Medical School kutatói ezért 34.079, átlagosan 54 év körüli hölgy részvételével végezték el 13 éven át tartó vizsgálatukat, melynek során a testsúly megtartásának lehetséges módszereit kutatták. Az eredmények alapján a napi egy óra testmozgást végző, normál testsúly és BMI értékekkel rendelkező hölgyek a kutatás végéig tartották eredeti testsúlyukat, az ennél kevesebbet mozgó csoport tagjainál azonban a vizsgálat végére súlyfelesleg jelentkezett.

Mennyit és milyen formában mozogjunk?

Testmozgás alatt nem feltétlenül a megerőltető edzésekre kell gondolnunk. A vizsgálatban résztvevő hölgyek esetében a napi 60 perces mozgás nagy részét olyan hétköznapi tevékenységek biztosították, mint a séta, a kerékpározás, vagy az unokákkal való közös játék. Akik ennél intenzívebb mozgásformát választottak, mint például a könnyű futás, tenisz, vagy úszás, már napi 30 perc mozgással is sikeresen védekeztek a súlyfelesleg megjelenése ellen.

“Idősebb életkorban különösen fontos lenne az életmódváltás előtt, hogy egy pontos felmérés képet adjon a valós egészségi állapotról. Hiszen ha a túlsúly mellett más alapbetegségek is jelen vannak, másképpen kell megtervezni a mozgás- és a táplálkozási szabályokat. Erre nyújt lehetőséget az életmód orvosláson belül elérhető túlsúly program, amely egy teljeskörű felmérésre alapozva biztonságos tervet ad a fogyásra. A túlsúly leküzdésével pedig nem csak szebbek, fittebbek lehetünk, de számos, súlyos elváltozás – szív-és érrendszeri betegség, diabétesz – kialakulását is megelőzhetjük” – összegzi dr. Keresztényi Zoltán, humánkineziológus.

Forrás: Oxygen Medical

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X