Főoldal > AKTUÁLIS > A narancslé károsabb a fogakra, mint a fehérítés

A narancslé károsabb a fogakra, mint a fehérítés

fogfogfehérítésnarancslészájhigiéniazománc
0

Írta:

A fogfehérítésről dr. Strémen Zsófia, fogszakorvos, mosolytervező specialista beszélt. Fogfehérítés vs. narancslé? Az Eastman Institute for Oral Health kutatói arra keresték a választ, vajon a 6 százalékos hidrogén peroxid – ez a professzionális fogfehérítésben gyakran használt anyag – gyakorol károsabb hatást a fogakra, vagy a savas narancslé. Kiderült, hogy a narancslé nagyobb mértékben csökkentette a […]

A fogfehérítésről dr. Strémen Zsófia, fogszakorvos, mosolytervező specialista beszélt.

Fogfehérítés vs. narancslé?

Az Eastman Institute for Oral Health kutatói arra keresték a választ, vajon a 6 százalékos hidrogén peroxid – ez a professzionális fogfehérítésben gyakran használt anyag – gyakorol károsabb hatást a fogakra, vagy a savas narancslé. Kiderült, hogy a narancslé nagyobb mértékben csökkentette a fogak keménységét és érdesebbé is tette a fogzománcot.
A Journal of Dentistry című szaklapban megjelent cikk szerint a fogak felszínét egy speciális, függőlegesen pásztázó mikroszkóppal vizsgálták, és így derült ki, hogy a sav szinte elmossa a fogakat. A narancslé egyenesen 84 százalékkal csökkentette a zománc keménységét. Ugyanakkor a fogfehérítés után nem volt tapasztalható jelentős változás. 

Meg kell óvni a zománcot

„A zománc elvékonyodása és károsodása felgyorsítja a fogromlást és növeli a szuvasodás kockázatát. Az üdítők és a gyümölcslevek természetesen mind savas hatásúak, vagyis rendszeres és hosszútávú fogyasztásuk káros a fogakra. Az eddigi vizsgálatok csak a fogfehérítés hatásait és esetleges károsító hatását vizsgálták, de sosem készült még olyan tanulmány, amely összehasonlítja azt a savas italokéval. Ebből a friss dolgozatból kiderül, hogy a professzionális eljárásoknak nincs negatívabb hatása, mint a természetes gyümölcsleveknek” – ismerteti dr. Strémen Zsófia, fogszakorvos, mosolytervező specialista.

fogcikk.jpg ()„A fogzománc elvékonyodása komoly probléma, szinte minden felnőttet érint az évek előrehaladtával. Egyelőre nincs kifejezetten erre a problémára kidolgozott megoldás, bár a fluorid, a rendszeres fogmosás, a fejlett szájhigiénia, a megfelelő táplálkozás és az időnkénti fogorvosi kezelés megállíthatja, lassíthatja a folyamatot. Akik gyakran fogyasztanak üdítőket és gyümölcsleveket, érdemes odafigyelniük, hogy azok ne tartózkodjanak 20 percnél tovább a szájukban. A fogfehérítés pedig – megfelelő szakmai háttérrel – nem jelent különösen károsodást a zománcnak.”

A titok a hatóanyag

A fogorvos által végzett és az otthoni fogfehérítés közti döntő különbség (az áron kívül) a hatóanyag koncentrációja. A rendelői eljárás során erősebb anyagokat alkalmaznak, hiszen a szakértők és a gondos ínyvédelem ezt lehetővé teszi – így az kezelés csak egy órát vesz igénybe. Létezik olyan otthoni megoldás is, amely során egy fogorvos által ajánlott rugalmas sínt kell éjszakára felhelyezni, amelyben elhelyezhető a fehérítő gél. Így az eljárás természetesen több napig is eltart, már csak azért is, mert kimarad a rendelőkben elérhető speciális fénykezelés. Ennél a megoldásnál rizikófaktor még, hogy mennyire vagyunk képesek pontosan betartani az utasításokat, például azt, hogy az kezelés menete során ne fogyasszunk színező hatású ételeket, italokat. Ez a megkötés a fogfehérítés után következő 10 napra is érvényes, mindkét esetben.

Az egyéb fogfehérítő fogkrémek, matricák, otthon használandó szerek már csak a biztonsági szempontok miatt sem tartalmazhatnak annyi és olyan hatóanyagot, mint a fogorvos által alkalmazott, így hatásuk sem vetekedhet egy professzionális eljárással. Ráadásul az otthoni fehérítés hátránya, hogy az íny nem kap védelmet és emiatt könnyen begyulladhat, és ekkor abba kell hagyni a fehérítést.

Forrás: Oxygen Medical

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X