Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amely valójában nem is az

5 étel, amely valójában nem is az

ételfogyókúranarancslé
0

Írta:

Biztos vagy benne, hogy tényleg ételt fogyasztasz?

Mindent ehetünk mértékkel, állítja a jól hangzó tanács, de nézzünk szembe az igazsággal: vannak olyan ételek, amelyeket jobb, ha egyáltalán nem veszünk a szánkba. A mesterséges ízesítők és színezékek mellett több ezer összetevő felelős azért, hogy ezek az élelmiszerek, az igazat megvallva, nem is valódi élelmiszerek. Attól, hogy az alábbi 5 ételt árulják a közértben, még nem jelenti azt, hogy meg is kell vásárolnunk.

Karamell, ami nem is karamell

A karamell szirup úgy néz ki és olyan az íze is, mint a házi karamellnek, de az ipari karamell jelentősen különbözik az otthon olvasztott cukortól. Színét gyakran ammóniával érik el, de az üdítőkben megtalálható 4-Methylimidazole, rákokozó vegyület is gyakran fő összetevője. A gyártók ezeket nyilván nem tüntetik fel a címkéken, így nem is sejtheted, mit viszel be a szervezetedbe.

Összetevők: magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, cukrozott fölözött tej (tej és cukor), víz, dinátrium-foszfát, nátrium-citrát, xantán gumi, ammónium, 4-Methylimidazole, egyéb mesterséges színezékek.

Sajt, ami nem is sajt

Rossz hírünk van a sajt kedvelőinek: sajnos a sajthamisítás pont olyan gyakori, mint maga a sajtkészítés. Szinte minden gyártónak van olyan terméke, ami csak álcázott sajt, de általánosságban az ömlesztett sajtok állnak a legtávolabb a sajttól. Különböző töltőanyagokból, olajokból és emulgeálószerekből készülnek.

Összetevők: savó, cheddar sajt (tej, sajtkultúra, só, enzimek), repceolaj, tejfehérje koncentrátum, tejsavó fehérje koncentrátum, nátrium-citrát, nátrium-foszfát, só, kalcium-foszfát, tejsav, nátrium-alginát, autolizált élesztőkivonat, szorbinsav, sajtkultúra, enzimek, orleán festék.

Narancslé, ami nem is narancslé

Nagyon egészségesnek tűnnek a boltban vásárolható narancslevek, de jobb, ha tudod, hogy fő összetevőjük a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, és kevesebb, mint 2% narancs és egyéb déli gyümölcs sűrítményt tartalmaznak. A gyümölcskoncentrátumok alapvetően szirupok, általában hozzáadott édesítőként használják fel az egyes ételekhez és italokhoz.

Összetevők: víz, magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, 2% vagy annál is kevesebb gyümölcskoncentrátum, citromsav, aszkorbinsav, keményítő, repceolaj, cellulóz-gumi, xantán gumi, nátrium-hexametafoszfát, nátrium-benzoát.

Tejszínhab, ami nem is tejszínhab

Evés közben, de néha csak utána, rácsodálkozol, vajon mi is lehet ez a vattaszerű anyag, amit tejszínhabként etetnek meg veled? Több mint 10 összetevő gondoskodik róla, hogy elérje a kívánt állagot, ezáltal vitathatóvá téve étel voltát.

Összetevők: víz, hidrogénezett növényi olaj (kókusz- és pálmaolaj), magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, invertcukorszirup, sovány tej, nátrium-kazeinát, xantán gumi, guar gumi, poliszorbát 60, szorbitán- monosztearát, béta-karotin, dinitrogén-oxid (hajtógáz).

Fagylalt, ami nem is fagylalt

A legtöbbször nem azt a fagylaltot kapjuk, amire gyerekkorunkból emlékszünk. A hűtött édesség elvileg nem nevezhető fagylaltnak, ha nem tartalmaz legalább 10% tejzsírt, ezzel szemben leginkább kukoricaszirupból, gumikból és tejsavóból készül.

Összetevők: tej, cukor, kukoricaszirup, tejszín, savó, zsírsavak mono- és digliceridjei, szentjánoskenyér-liszt, guar gumi, karragén, tara gumi, orleán festék és egyéb színezőanyagok.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X