Főoldal > AKTUÁLIS > Mostantól a Föld hitelez az emberiségnek

Mostantól a Föld hitelez az emberiségnek

környezetszennyezésökológiai lábnyomtermészet
0

Írta:

„Szeptember 27-e, az Ökológiai Túllövés Napja volt; ez a nap arra figyelmeztet minket, hogy már eddig, azaz megközelítőleg 9 hónap alatt feléltük az erre az évre rendelkezésre álló természeti erőforrásokat, és innentől kezdve hitelben fogyasztunk” – mondta Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezetője. De apró változtatásokkal is tehetünk a túllövés ellen. „Nagyobb lábon él Magyarország, […]

„Szeptember 27-e, az Ökológiai Túllövés Napja volt; ez a nap arra figyelmeztet minket, hogy már eddig, azaz megközelítőleg 9 hónap alatt feléltük az erre az évre rendelkezésre álló természeti erőforrásokat, és innentől kezdve hitelben fogyasztunk” – mondta Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezetője. De apró változtatásokkal is tehetünk a túllövés ellen.

„Nagyobb lábon él Magyarország, mint a világátlag, mégis összességében kicsit jobbak vagyunk” – avat be az adatokba Mayer Zoltán, környezetvédelmi szakértő. „Amíg a világnak 2,7 gha/fő az ökológiai lábnyoma és 1,8 gha/fő a biokapacitása, addig Magyarország esetében 3 gha/fő ökológiai lábnyom áll szemben a 2,2 gha/fő biokapacitással, így a hiány világviszonylatban 0,9, Magyarország esetében pedig 0,8 gha/fő.”

A kaliforniai székhelyű nemzetközi civil szervezet, a Global Footprint Network (GFN) minden évben, a Föld szinte összes országára meghatározza egyrészt ökológiai lábnyomának, másrészt biokapacitásának mértékét. Ezen értékek alapján tudja meghatározni a GFN azt a virtuális dátumot, amelyet az Ökológiai Túllövés Napjának nevezünk. Az ökológiai túllövés állapota akkor következik be, amikor az adott népesség – amely lehet az ország lakossága vagy az emberiség egésze – ökológiai lábnyoma meghaladja a rendelkezésre álló biokapacitás nagyságát. Ezután tehát már nem a Föld azon hozamaiból élünk, amelyet fenntartható módon képes biztosítani az adott évben, hanem innentől számítva előre költekezünk; idén ez az állapot szeptember 27-én következett be.

foldcikk1.jpg ()Termőföld, karbon lábnyom, erdő, halászterület, legelő, beépített terület – ezek azok a komponensek, amelyek az ökológiai lábnyomot alkotják. Érdemes tisztában lenni a komponensekkel, és azzal, hogy mértékük milyen módon csökkenthető, hiszen sok múlik egy országon, vállalaton, de az egyének felelőssége is óriási. „Gondoljunk csak arra, mennyit tehet egy háztartást vezető nő, ha odafigyel arra, hogy mit vásárol be, hogyan rendezi be a lakást, és ezzel példát mutat a jövő generációnak, sőt, párjának is” – hívja fel a figyelmet a nők felelősségére Nagy Gréta, a Dandelion Kft. ügyvezetője.

Kíváncsi vagy, mekkora az ökológiai lábnyomod? Ide kattintva kiszámolhatod.

 

 

 

Az ökológiai lábnyom 6 komponense

Termőföld

Mi tartozik ide? Gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, takarmánynövények, és minden előbbiekből elkészíthető termék (pl. péksütemények, kenyér, lekvár)

Így csökkentheted!

  • Vásárolj helyben termelt élelmiszereket!
  • Vásárolj az aktuális évszakra jellemző gyümölcsöket, zöldségeket!
  • Tervezd meg a vásárlást, készíts listát! Ne hagyd, hogy az akciók elcsábítsanak!

Karbon lábnyom

Mi tartozik ide? Közlekedés, elektronikai berendezések használata, fűtés, klimatizálás, világítás, és más eszközeink energiafogyasztásából adódó szén-dioxid kibocsátás.

Így csökkentheted!

  • Gondoskodj lakásod megfelelő szigeteléséről és szellőzéséről!
  • Hatékony fűtő és világító berendezéseket használj!
  • Kapcsold le a világítást, kapcsold ki az elektromos készülékeket, ha nincsen rá szükséged!
  • Részesítsd előnyben a tömegközlekedést az egyéni közlekedéssel szemben!

Erdőfoldcikk2.jpg ()

Mi tartozik ide? Tűzifa, papír, bútorlapok, és minden előbbiekből elkészíthető termék (pl. újság, bútorok)

Így csökkentheted!

  • Használj újrahasznosított papírterméket!
  • Ne fogadj el kéretlen szórólapokat!

Halászterület

Mi tartozik ide? Édesvízi és tengeri halak, kagylók, rákok, és minden előbbiekből elkészíthető termék (pl. konzervek, mélyfagyasztott termékek)

Jó tudni! A magyar lakosságnak nem szükséges az egyébként is csekély halfogyasztását csökkenteni; a hazai ökológiai lábnyom 1 %-át teszi ki.

Legelő

Mi tartozik ide? Hús, tej, bőr, gyapjú, és minden előbbiekből elkészíthető termék (pl. felvágottak, joghurtok, sajtok, ruhák)

Így csökkentheted!

  • Megszokásból ne egyél húst hússal!
  • Vegyél tartós, minőségi ruhákat!

Beépített terület

Mi tartozik ide? Lakóházak, közintézmények, üzemek, szórakozást, sportolást, kikapcsolódást szolgáló épületek, autópályák, utak

Így csökkentheted!

  • Ne preferáld a városok agglomerációs terjeszkedését!
  • Részesítsd előnyben a szelíd turizmus formáit!

Forrás: Avantgarde Group Kft.

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

A Novorin orrcsepp használata a mindennapokban


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X