Főoldal > AKTUÁLIS > Ezek a szezon legjobb szakácskönyvei

Ezek a szezon legjobb szakácskönyvei

főzésszakácskönyv
0

Írta:

Hegyi Barbara: Abraka babra – Monológok a konyhámból A színésznőről barátai és színésztársai jól tudják, hogy remekül és szívesen főz a családnak és nagyobb társaságnak is. Ez a fotókkal illusztrált könyv kedvenc receptjeit gyűjti össze. „A mákos gubájáért, ha kell, egy hétig egy irányba mennék.” Eszenyi Enikő  „Mikor Barbaránál kitör a csokoládégyár(tás), különös hangjáték szól. […]

Hegyi Barbara: Abraka babra – Monológok a konyhámból

A színésznőről barátai és színésztársai jól tudják, hogy remekül és szívesen főz a családnak és nagyobb társaságnak is. Ez a fotókkal illusztrált könyv kedvenc receptjeit gyűjti össze.

„A mákos gubájáért, ha kell, egy hétig egy irányba mennék.” Eszenyi Enikő

 „Mikor Barbaránál kitör a csokoládégyár(tás), különös hangjáték szól. A konyhában és csatolt területein a nők zsivajognak, hangzavaroznak, nyilván így lesz a csokoládé. A férfiak a szobában – főleg Zorán és én – füstöt csinálunk, lapozunk, cserélünk lemezt, pohár is koccan. Néha kapunk hegyib.jpg ()valamit a konyhából. Csokoládébéke.”  Presser Gábor

„Ha Barbara ételei egy varázsütésre emberré változnának, sokkal több lenne a szeretet és a jókedv a világon!” Liptai Claudia

„Remélem, ezt a könyvet olvasni legalább olyan élvezetes lesz, mint a forgatási szünetekben álmodozni egy kockás abroszos vendéglő nyitásáról. A recepteken nem múlik…” Kulka János

Park Kiadó, 288 oldal, 5500 Ft

 

 

Szendi Gábor – Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv 2.

paleolit.jpg ()Ez a könyv nem csak azt mondja meg, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a paleolit táplálkozással, de azt is bemutatja az olvasónak, hogyan alakulnak ki a nyugati táplálkozás hatására a civilizációs betegségek. Szendi Gábor az orvostudományi kutatások legújabb eredményei alapján tárja fel a ma leggyakoribb civilizációs betegségek kialakulásának mechanizmusát, s bizonyítja, hogy korunk betegségei korunk jellegzetes táplálkozási rendszeréből fakadnak. Sorra veszi korunk pusztító kórképeit, mint a szív és érrendszeri betegségeket, a rákot és a cukorbetegséget, az egyre több embert érintő Alzheimer betegséget és depressziót vagy a nőknek sok keserűséget okozó nyavalyákat, mint az endometriózist, a policisztás ovárium szindrómát és a fájdalmas menstruációt. Elemzi a jellegzetes, táplálkozással szoros kapcsolatot mutató refluxot, gyulladásos bélbetegségeket és irritábilis bélszindrómát, az egyre több gyermek fejlődését és beilleszkedését zavaró hiperaktivitásat, s a járványszerűen terjedő allergiás betegségeket. Meglepő összefüggésekre mutat rá a mozgásszervi betegségek, mint izületi panaszok, köszvény, reumatoid artritiszt és a táplálkozás között. Tárgyalja a csontritkulás kérdését és általában az autoimmun betegségek modelljének tekinthető 1-es típusú cukorbetegséget, pajzsmirigy betegségeket és a szklerózis multiplexet. Olyan mindennapi kellemetlenségek is meglepő kapcsolatot mutatnak a nyugati étrenddel, mint az afta vagy az aknék.
Mezei Elmira pedig több mint 130 új paleolit recepttel bizonyítja, hogy a paleolit táplálkozás nem valami aszkéta életmód, hanem ízletes, a kulináris örömöket kedvelők vágyait is kielégítő étrend. A szakácskönyv egyes betegségek kapcsán konkrét étrendi javaslatokat is megfogalmaz, ezzel is segítve a betegek gyógyulását.

Jaffa Kiadó, 320 oldal, 3990 Ft

Jamie Oliver: Jamie belevág… – Könnyed variációk nemzeti ételekre

jamie1.jpg ()Különleges receptek – könnyedén!
Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve befizettem egy marokkói repülőútra és eltöltöttem néhány rövid, de csodálatos napot Marrakechben. A marokkói ízek, a látni-, hallani- és szagolnivalók úgy hatottak rám, mintha friss levegőt szippantottam volna. Izgatottan, új ötletekkel megrakodva tértem haza. Az ösztöneim azt súgták, hogy több ilyen utazásra van szükségem…

Nekivágtam hát a világnak. Ellátogattam Athénba meg a görög szigetekre, a varázslatos Velencébe, a Pireneusok francia oldalára, a napfényes Andalúziába és az elképesztően gyönyörű Stockholmba is. Mindegyik utam rövid volt, de szívmelengető, és pukkadásig teli szédületesen finom ennivalókkal. Remélem, az itt leírt ételek ízleni fognak neked. Saját változatomban adom közre az egyes országok legjellegzetesebb fogásait: a gazdag spanyol paellát, az egzotikus marokkói tagine-t, a zamatos görög salátát, a csodás svéd húsgombócot és az ellenállhatatlanul csábos francia édességeket.

Szeretnélek kirángatni a mindennapos rutinból. Hidd el, megéri útra kelni, beugrani az autóba, fel a vonatra vagy a repülőre, és feltöltődni egy másik ország kultúrájával, pláne konyhájával. Indulj el, légy nyitott, és meglátod, csodás élményekben lesz részed!

Park Kiadó, 360 oldal, 6500 Ft

Gordon Ramsay: Karácsony Gordon Ramsay-vel

gordon.jpg ()A “Karácsony Gordon Ramsay-vel” a séf kedvenc ünnepi fogásait mutatja be. Gordon Ramsay most először osztja meg az olvasókkal titkait arról, hogyan készíthetnek egyszerűen, megfizethető áron és kapkodás nélkül ízletes karácsonyi ételeket. A klasszikus recepteket újszerű felfogásban, néhol meglepő ízekkel fűszerezve tálalja, új dimenziót adva az ünnepi lakomáknak. Szaftos, omlós pulykasültje biztos befutó, de ugyanígy garantált lesz a siker, ha a karácsonyi Wellington-bélszínt, a mézes sonkát, a serpenyőben sült tengeri sügért vagy az illatos libasültet készítjük el. A siker kulcsa a jó szervezés, ezért az előkészületekhez és a helyes időbeosztáshoz is hasznos tanácsokat kapunk.
A karácsonyi menük mellet Gordon partikon felszolgálható falatokkal, valamint ellenállhatatlan desszertleírásokkal is segít. Remek ötleteket továbbá reggeli, brunch, egyéb vagy vacsora készítéséhez, amelyekkel még könnyebbé tehetjük az ünnepi sütés-főzést. Különlegessége még a könyvnek, hogy a receptek mindegyike fényképpel illusztrált. Akár a karácsonyi menü összeállításához, akár a maradék pulyka, sonka vagy sajt felhasználásához szeretnénk ötleteket, Gordon Ramsay karácsonyi könyvében megtaláljuk, amit keresünk.

Alexandra Kiadó, 144 oldal, 4990 Ft

jamie2.jpg ()Jamie Oliver: Jamie vacsorái

Az újra kiadott Jamie vacsorái minden szakácskönyv­től, sőt minden könyv­től különbözik. Vannak, akik azt állítják, hogy a tűzhely után ez a könyv­ lakásuk legfontosabb berendezési tárgya. Aki hazaviszi Jamie vacsoráit, nemcsak százhúsz új recepttel lesz gazdagabb, hanem egy új életformával is.

A Jamie vacsorái az egyszerű ételek szakácskönyv­e. Csupa olyan ötlet van benne, amelyek segítségével könnyebbé válik a főzés és az egészséges táplálkozás. Mi lehet ennél fontosabb?

Park Kiadó, 324 oldal, 6500 Ft

Demcsák Zsuzsa : Konyha, tündérek – Receptkönyv kisgyerekes szülőknek

demcsak.gif ()A könyv kilenc fejezetet tartalmaz, fejezetenként nagyjából 9 receptet. Mindegyik gyors, könnyű és a gyerekek ízlésének megfelelő étel és édesség, a szülők számára.
A kilencedik recept egy gyerekfeladat, amit a gyerekek a fotókat követve játszva elkészítenek. Minden recept páros oldalt kap, az egyik oldalon színes fotó az adott ételről, a másik oldalon a recept.

Piac & Profit Kft., 192 oldal, 3800 Ft

C-vitaminnal az immunrendszerünkért


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X