Főoldal > EGÉSZSÉG > Mire figyelj az olívaolajjal kapcsolatban?

Mire figyelj az olívaolajjal kapcsolatban?

főzésolajolívaolaj
0

Írta:

Az olívaolaj nagyon egészséges, de érdemes néhány dologra odafigyelned.

A Real Simple összegyűjtötte, mire érdemes feltétlenül odafigyelni.

A helyes tárolás

Az olívaolaj tárolásánál oda kell figyelned arra, hogy ne tedd ki hőnek, fénynek és oxigénnek, ha nem szeretnéd, hogy túl hamar megromoljon. Ezért ügyelj arra, hogy légmentesen zárható, sötét tárolóban (például üvegben), hűvös helyen tartsd, hogy elkerüld az oxidációt és azt, hogy a szavatossági idő előtt tönkre menjen. Így ha például áttöltenéd olajadagoló üvegbe, figyelj arra, hogy az jól zárható legyen.

Ellenőrizd a címkét

A címkén mindenek előtt érdemes ellenőrizned a lejárati dátumot, és hogy valóban tiszta olívaolaj van-e az üvegben, vagy valamilyen egyéb összetevővel keverték. A legkevésbé feldolgozott, finomított az extraszűz olívaolaj, ez a legjobb minőségű. A legjobb olívaolaj termelő országok Olaszország, Görögország és Spanyolország.

Túlhevítés

Ellentmondásos vélemények vannak az olívaolaj stabilitásával kapcsolatban hevítéskor, de általában a legtöbb otthoni főzési módszer biztonságos. A használt típustól függően általában kb. 160-240 °C körül lehet. (Az extra szűz olívaolaj füstpontját a The Olive Oil Source 185–204 °C közé teszi, míg az International Olive Council 210 °C-ban határozza meg az olívaolaj füstpontját.) Az átlagos főzési tartomány általában 120 °C, a serpenyőben sütési 160-180 °C, míg a sütési 200 °C. Hogy elkerüld a túlhevítést, mindig ügyelj arra, hogy az olívaolaj fajtája szerint milyen főzési módszert alkalmazol.

Nem lesz jobb a minősége a korral

Míg a vörösborok egyre jobbak lesznek a korral, ugyanez nem mondható el az olívaolajról. A palackon ezért nézd meg a lejárati időt, és használd el az olajat 2-3 hónapon belül (természetesen figyeld, hogy ez szavatossági időn belül legyen), felbontástól számítva. A szűretlen olívaolaj gyorsabban veszít a minőségéből.

Ne a színe alapján dönts

Tévhit, hogy minél zöldebb az olaj, annál jobb, de valójában nem ez mutatja az ízeket és az aromákat. Sőt, a profi kóstolók kék pohárból kóstolnak az íz vizsgálata során, hogy ne a szín határozzon. A szín attól függ, milyen olíva fajtából készül az olaj, hol termesztették, hogy takarították be, és a halványsárgától a sötétzöldig terjedhet.

Forrás: realsimple.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X