Főoldal > EGÉSZSÉG > A csodálatos, zsírbontó olívabogyó

A csodálatos, zsírbontó olívabogyó

fogyásolívaolívabogyóolívaolaj
0

Írta:

Az olívabogyó ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban és omega-9 egyszeresen-telített zsírsavban gazdag, éppen ezért ideális társ a fogyókúrádban. Ha eddig ezt nem tudtad, akkor most elő a kis bogyókkal.

Ha most az a kérdésed, hogy „Jó, de melyikkel is?”, az teljesen jogos. Hiszen van zöld, fekete, magos, magtalan, de eláruljuk: az olajfának több száz fajtája létezik; csak Spanyolországban több mint 250 változatot tartanak nyilván. Ennek az apró gyümölcsnek a fája a mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája, története mintegy hatezer évre tekint vissza.

Az olívabogyó fogyókúrás hatásai

Olyan vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, kalcium, foszfor, cink, vas, E-, D- és K-vitamin. Mérsékelt mennyiségben flavonoidokat és nátriumot is tartalmaz. Az olívában található telítetlen zsírsavak gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert a meszesedéstől, és csökkentik a magas vérnyomást. Fogyasztása a fogyókúra során is hasznos, ugyanis amellett, hogy értékes tápanyagokkal látja el testedet, energiát biztosít, fokozza az anyagcsere-működést, lényegesen javítja az emésztést, továbbá gyorsan eltelít. Alacsony kalóriatartalma mellett az is a nagy előnye, hogy az olívabogyó olajában lévő zsírsavak étvágycsökkentő hatásúak, így nem csak, hogy nem hizlal, de még az éhségérzet is később fog rád törni.

37062206 - bowls with green and black olives on wooden table top views

Rák ellen is segítség

A bogyó antioxidánsai felveszik a harcot a szabadgyökökkel, ezáltal megakadályozzák a rák kialakulását. A fekete olíva rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye, mivel a fekete olívában lévő E-vitamin és egyszeresen-telítetlen zsírsavak semlegesítik a szabadgyököket.

Az olaja is fontos

Mind az olívabogyó, mind pedig olaja fontos szerepet játszhat az egészséges étkezési szokások kialakításában. A telítetlen zsírsavak segítségével felveszi a versenyt a szív- és érrendszeri problémákkal. Az olívában lévő egyszeresen-telítetlen zsírsavak és polifenolok megakadályozzák a koleszterin oxidációját, vagyis növelik a „jó” koleszterin szintet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X