Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért egészséges az olívaolaj

Ezért egészséges az olívaolaj

betegségegészséggyógyulásolajolívaolaj
0

Írta:

Vizsgálatról vizsgálatra alátámasztják a modern kutatások azt, amit az ókori görögök jól tudtak: az olívaolaj az egyik legegészségesebb választás.

 

Egészséges zsír

Nem minden zsír teremtetett azonosnak. Az olívaolaj az ismert olajok közül a lehető legjobb választás. Alaptényezője a „görög paradoxonnak”, vagyis, aki a mediterrán diétát követ, amely magas zsírtartalmú, annál alacsony a szív- és érrendszeri betegségek és elhízás esélye. Valószínűleg már hallottál a halolaj jótékony hatásairól. Az extra szűz olívaolaj ugyanolyan omega-3 zsírsavat tartalmaz, csökkenti a vér zsírtartalmát (ezzel a szívbetegségek kockázatát), az ízületi fájdalmakat és ízületi gyulladást.

Elhízás ellen

Nem titok, hogy az elhízás egyre többeket érint Amerikában, különösen a gyerekek körében tömeges jelenség. A rendszeres olívaolaj fogyasztás kimutatottan segíti a testsúly megtartását, és ellenőrzés alatt tartja a vércukor-, inzulin- és koleszterinszintet. Az olívaolaj tele van sűrű lipidekkel, „védő” koleszterinnel, az ún. HDL-lel. Az összes rendelkezésre álló olajfajta közül az olívaolajban a legtöbb a telített zsírsav, az a fajta zsír, mely nem oxidálódik a szervezetben.

Természetes gyulladáscsökkentő

Az extra szűz olívaolaj egy különleges anyagot is tartalmaz, fitonutriens oleokantalt. Az oleokantal olyan gyulladáscsökkentő, mint az ibuprofen. Az orvosok szerint a gyulladás összekapcsolódik – lehet kiváltó oka is – az allergiával, depresszióval, szívbetegségekkel vagy rákkal. Az olívaolajban lévő oleokantal viszont segít kézben tartani a gyulladást.

Legyél okos szakács

Nem csak a legegészségesebb fajtája az olajoknak, de a legízletesebb is. Fontold meg a vaj és más növényi olajok helyett az olívaolaj használatát! Így nem veszted el az ízeket és élvezheted az olívaolaj gazdag előnyeit.

Nem csak a serpenyőben finom

Fogj néhány pita kenyeret vagy bagettet, mártsd olívaolajba és fogyaszd rágcsaként! Ez az egyik legnépszerűbb köret vagy salátaösszetevő a görögöknél. Az olasz szakácsok azt javasolják, hogy a forralás után öltsük le a pennét vagy zitit (egy olasz tésztafajta) olívaolajjal. Ezzel a tészta testes ízét megtartja az olívaolaj.

oliva2.jpg ()

Extra szűz vagy szűz?

Mint tudjuk, az extra szűz olívaolajnak van néhány konkrét egészségügyi előnye és egészen jellegzetes íze. De mitől is lesz extra szűz az olívaolaj? Az extra szűz olívaolaj az olívabogyó első nyomásából származik. Ezt mindig hidegen sajtolják, vagyis nem használnak hőt és vegyi anyagokat a végtermékért. Nincsenek benne adalékanyagok és tartósítószer.

Az eredmény? Egy hamisítatlan olívaolaj megőrzi a természetes ízét és aromáját. A szűz olívaolaj a második préselésből származik és gyengébb minőségű. Görögországban különleges viszonyban vannak a szűz olívaolajjal, a termelés 80%-a extra szűz. Ezzel szemben az olasz termelés csupán 50%-a, a spanyolé pedig kevesebb, mint 30%-a extra szűz.

A feliratok néha hazudnak

Sajnálatos módon sok termék állítja „extra szűznek” magát, holott nem tiszta. Amerikában egy felmérés szerint a polcon lévő olívaolajok 69%-a nem tiszta. Egyik módja, ahogy ellenőrizheted a termék hitelességét, hogy megnézed a származási helyet. Ha a görögországi olajok 80%-a extra szűz, akkor az innen származó olívaolaj esélyei igen kedvezőek a megfelelő minőségre. Csinálj otthon egy kisebb kutatást a márkákkal kapcsolatban, melyeket a szupermarket polcain találsz és csak ez után válassz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X