Főoldal > AKTUÁLIS > Hátfájás a táskától?

Hátfájás a táskától?

egészséghátortopédtáskaváll
0

Írta:

Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos az ínszalagot, az izmokat érintő lehetséges veszélyekről és a biztonságos táskaviselés szabályairól beszélt. A háton hordott táska az igazi Bár a divatos iskolatáska jól kifejezheti a gyermek ízlését és feltétlenül elengedhetetlen a felszerelés hordozásához, a vállon átvetett típus akár a gyerekek hátának sérülését is okozhatja. Az ortopédusok már […]

Dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd orvos az ínszalagot, az izmokat érintő lehetséges veszélyekről és a biztonságos táskaviselés szabályairól beszélt.

A háton hordott táska az igazi

Bár a divatos iskolatáska jól kifejezheti a gyermek ízlését és feltétlenül elengedhetetlen a felszerelés hordozásához, a vállon átvetett típus akár a gyerekek hátának sérülését is okozhatja. Az ortopédusok már régóra figyelmeztetnek a hagyományosabb, háton hordható iskolatáskák hasznára, és arra, hogy azokat rendeltetésszerűen használják a nebulók.   

„Természetesen jó, ha a szülő tiszteletben tartja a gyerek választását, de biztosnak kell lennie abban, hogy nem okoz potenciális sérülést neki. A túl nehéz és nem megfelelően hordott táska meghúzhatja az ínszalagokat és az izmokat, sérülést és fájdalmat okozva a nyakban és a derékban. Ez pedig az egész test diszfunkcionális működését eredményezheti, sőt súlyos esetben akár a gerinc deformitásáig is elvezethet.”

4 szabály a biztonságos táskaviselésről

1. Széles, párnázott és állítható vállpántok

A vékony pántok bevágnak a vállba, így fájdalmat okozhatnak, tehát minél szélesebb, párnázott és ergonomikus kialakítású a pánt, annál jobb. Az állíthatóság azért fontos, mert így úgy állíthatjuk be a hátitáskákat, hogy a hát legerősebb, törzshöz legközelebb eső részét terheljék.   

taskacikk.jpg ()2. Két vállpánt

Ha csupán egyetlen pánt tartja a táskát, az a gerinc stabilitását veszélyezteti, de a két pánt is csak akkor hatásos, ha mindkettőt használjuk. Ez lehetővé teszi a súly egyenletes leoszlását a háton, és csökkenti a gerincproblémák kialakulásának esélyét. 

3. Párnázott háti rész

A táska kipárnázott háti része megvédi a hátat a táska tartalmának esetleges nyomásától. Sőt, a puha kidolgozás a nagy súly hordozásának stresszét is enyhíti.  

4. Sok könnyű rekesz

Azok a táskák, amelyek önmagukban is nehezek, csak fölösleges terhet jelentenek a hátnak. A sok kisebb rekesz abban segíthet, hogy egyenletesebben eloszthassuk a cipelnivalókat.

Jó tanácsok gyerekeknek, felnőtteknek

Amennyiben iskolásokról van szó, fontos lenne, hogy a szülők figyeljenek a megfelelő táska kiválasztására, különösen jó szolgálatot tehetnek a húzós, kerekes típusok. Az állandóan egyik oldalon húzott gurulós kisbőrönd azonban túlterhelheti a vállakat, ezért azok váltott kézzel való húzása javasolt. Vállfájdalomnál pedig kerülendő a használatuk. Ha mégis ilyen modellt választunk, azt érdemes vizsgálni, hogy a kerekek elég nagyok-e ahhoz, hogy egyensúlyban tartsák a táskát. Arra is érdemes megtanítani a gyerekeket, hogy csak a valóban szükséges felszerelést hordják magukkal, így kisebb terhelés éri a hátukat.

„Ugyanakkor a felnőtteknek is figyelniük kell a táskájuk kiképzésére, hiszen az általuk hordott hátizsákok, aktatáskák vagy divatos nagyméretű válltáskák gyakran túl nehezek és nem is hordják őket megfelelően” – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa. „Az egy vállon átvetett vagy túl alacsonyan hordott típusok hátfájdalomhoz vezethetnek, hiszen az izmok helyett sokkal inkább a csontokra hárul a teher. Ha pedig nem változik a fájdalmat kiváltó ok – vagyis a helytelen táskaviselés – akár krónikus fájdalom, kóros anatómiai elváltozások, kopások is kialakulhatnak. Ennél a megoldásnál szerencsésebb a mellkason és háton keresztben átvetett, hosszú pántos, ún. oldaltáska viselése, mert ott közelebb van a táska súlypontja a test középvonalához és váltogatható a váll, nem terheli annyira a hátat. Ráadásul mind a két kéz szabadon van, ami a mozgás közbeni kiegyensúlyozásnál fontos.”

Akár gyereknél, akár felnőttnél jelentkezik a tartós fájdalom, a háttér pontos felderítése mindenképpen szakorvos feladata kell, hogy legyen. Az idejében elkezdett kezeléssel, mozgással akár egy sokkal súlyosabb deformitás is megelőzhető.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X