Főoldal > AKTUÁLIS > Töltsd olvasással az estéidet!

Töltsd olvasással az estéidet!

könyvekolvasás
0

Írta:

Julie Orringer – Láthatatlan híd András építészhallgatóként éppoly hirtelen csöppen a ’30-as évek Párizsi bohéméletébe, amilyen önkéntelenül ragadja később magával a századközép világégése, hogy munkatáborról munkatáborra sodródva, küszködve kapaszkodjon az egyetlen szerelembe: élete legnagyobb ajándékába…Klára még szinte gyermek, mikor az erősödő szélsőséges eszmék Magyarországáról – saját sorstragédiája után – Párizsba kénytelen menekülni, egyik pillanatról a […]

Julie Orringer – Láthatatlan híd

András építészhallgatóként éppoly hirtelen csöppen a ’30-as évek Párizsi bohéméletébe, amilyen önkéntelenül ragadja később magával a századközép világégése, hogy munkatáborról munkatáborra sodródva, küszködve kapaszkodjon az egyetlen szerelembe: élete legnagyobb ajándékába…
Klára még szinte gyermek, mikor az erősödő szélsőséges eszmék Magyarországáról – saját sorstragédiája után – Párizsba kénytelen menekülni, egyik pillanatról a másikra felnőtté válva, hogy ott később megismerje Andrást, és életük egymáséba gubancolódjon…
lathatatlanhid.JPG ()Tamás és Ibolya a háború gyermekei; miközben szüleik a földi poklokkal csatáznak értük és egymásért, mindnyájuk túléléséért, ők olyan emlékekre tesznek szert, melyek generációk sorsában hagynak kitörölhetetlen nyomot, amit nem moshat el sem az óceánnyi távolság, sem a részvétlen idő…
Julie Orringer regénye, a Láthatatlan híd magával sodor és felkavar, kétségbe ejt és megvigasztal, elveszi és visszaadja az életbe és az emberiségbe vetett hitünket. Arról mesél, amiről csak a fontos könyvek tudnak: hogy minden ember egyedi és megismételhetetlen – és szükségünk van valakire a boldogsághoz és a boldoguláshoz.

Libri Kiadó

Tom  Clancy: Élve vagy halva

elve-vagy-halva-0.jpg ()Nemzetközi cselszövések, katonai akciók mérgezik a légkört, az emberiség a káosz felé halad, a gonoszok a világ megsemmisítésére törnek.

Néhány elszánt embert hajt a becsület, hogy véget vessenek a vérontásnak, és megvédjék hazájukat – bármi áron, ha úgy hozza a sors…

Ennek az életre-halálra szóló harcnak az eszköze a Kampusz, és egyetlen célja, hogy felkutassa és likvidálja a terroristákat pártfogóikkal együtt – bármikor, bárhol, következmények nélkül. Mert a hatalmon lévők gyakran azt hiszik, felette állnak mindennek és mindenkinek.

Ifjabb Jack Ryan ügynök és társai a Kampusz tagjaiként titkos háborút indítottak a világ minden sarkában. Legfőbb célpontjuk az Emírként ismert szadista gyilkos, aki minden eddiginél borzalmasabb merényletre készül: egyetlen monumentális csapással elpusztítani Amerika szívét. Kétségbeesett hajsza veszi kezdetét, hogy elkapják az őrültet… élve vagy halva.

Tom Clancy világszerte az egyik legismertebb és legkedveltebb író a katonai-politikai thriller műfajában, művei rendre a New York Times bestsellerlistájának éllovasai. Számos regényéből – Vadászat a Vörös Októberre, Férfias játékok, Végveszélyben, A rettegés arénája – nagy sikerű film készült. Ezúttal Grant Blackwooddal, az amerikai haditengerészet veteránjával társult e fordulatos, izgalmakban és meglepetésekben bővelkedő könyv megírására.

Ulpius-ház, 2011

Darren Shan  – A kígyók városa

kigyokvarosa.JPG ()Capac Raimi tíz éve a Város kardinálisa. Még az első Kardinális tanította ki, hogy méltó utódjává váljon, és átvegye birodalmát. Capacot nem lehet megölni, ám ez nem gátolja meg ellenségeit abban, hogy próbálkozzanak. Márpedig ellensége bőven akad.

A Kardinális eddig mindig nyugodtan bevárta ellenlábasai támadásait abban a biztos tudatban, hogy úgysem veszíthet. Ám a dolgok most hirtelen megváltoztak. A Városban rivális bandák bukkantak fel, ráadásul furcsa alakok is előkerülnek Capac múltjából – olyanok, akikre csak ő emlékezhet. Az első Kardinális teremtményei, akiknek vele együtt el kellett volna pusztulniuk tíz évvel korábban.

Mindez csak egy dolgot jelenthet: a titokzatos inka papok, a Várost éltető ősi hatalom birtokosai, akik sosem lelkesedtek túlságosan azért, hogy a hatalom Capac kezébe kerüljön, akcióba lendültek, hogy visszaszerezzék maguknak az irányítást. Capac Raiminak ezúttal tényleg az utolsó csepp véréig kell küzdenie…

A kígyók városa Darren Shan első felnőtteknek szánt sorozatának, a Város-trilógiának befejező kötete, melyben végre minden hátborzongató titokra fény derül.

Libri Kiadó

Khalid Boudou – All in

allin.JPG ()Melle átlagos kamasz: egész nap mást se csinál, csak ül a számítógépe előtt és World of Warcraftot vagy online pókert játszik. Mikor Magyarország-mániás szülei öt hétre elutaznak, hogy az Alföld déli részén panziót nyissanak, Melle nagybátyja, Walter bácsi felajánlja, hogy egy ideig a fiúhoz költözik és vigyáz rá. Walter felfedezi, hogy unokaöccse titokban internetes szerencsejátékokkal üti el az idejét, és felajánlja neki, hogy bevezeti a „valódi életbe”: illegális kaszinókba és pókerversenyekre kezd járni a fiúval. A szerencse kezdetben Melle oldalára áll: néhány alkalommal sikerül komolyabb összeget isbezsebelnie. De aztán fordul a kocka. A fiú mindenét elveszíti. Még szülei megtakarított pénzét is kockára kell tennie, hogy kimentse nagybátyját a könyörtelen hitelezők karmai közül.

Melle hamar rájön, hogy ez már nem játék. Senkiben sem bízhat, semmiben sem lehet biztos. Egyre mélyebbre csúszik a
szerencsejáték-függők és bűnözők világában. De már nem szállhat ki. Mindent egy lapra kell feltennie…

A szerző 1974-ben született Marokkóban, de négy éves kora óta Hollandiában él. Eddig hét regénye jelent meg, közülük többet is megfilmesítettek. A “Pizzamaffia” után az “All in” a második könyve, mely magyarul is olvasható.

Libri Kiadó

Palya Bea – Ribizliálom

ribizlialom.JPG ()Belekezdtem, bátor vagyok – mégis inkább elszaladok.

Kincseim vannak, megírom őket – kihajítom a számítógépet.

Láthatóvá válok, lehetnék akárki – de lehet, hogy senki sem lesz rá kíváncsi.

De, hátha összekacsintunk mégis, ja, te is, hát persze, én is. Gyógyír a magányra ez a cinkosság. Sokszor emlékeztetnek a sikeres élet, a sikeres énekesi pálya jól bevált receptjére, pedig szerintem ezerféle elkészítési mód lehetséges. Öröm megmutatni: én így főzök.

Emlékeztetnek arra is, fiatal vagy te még ahhoz, hogy memoárt írj. Nem is vagyok én öregedő díva, aki végre megmutatja a látható mögötti láthatatlant, és hajlott hátú bölcs sem, aki a halál kapujából még egyszer visszatekint. Igen, én fiatal vagyok, nem akarok másnak látszani, nem akarok semminek se látszani. Csak játszani. Fiatalos kedvemben új játék után nyúlok – eddig hangokkal gyurmáztam, most meg szavakkal is újragyúrom magam.

Libri Kiadó

Winkler Nóra – Csillagtúra

csillagtura.JPG ()Miért fontos, hogy egy múzeumban jókat lehessen enni? Mi köze az árverésvezetésnek a hasi légzéshez? Hogyan köszönnek egy nőnek Berlinben, és hogyan Párizsban? És Paul Newman miért lóbál pezsgősüveget egy pesti jótékonysági aukción? Hogyan kelhet el 230 millióért egy Csontváry-festmény? Elfér-e egy teljes magyar forgatócsoport egy zsebkendőnyi New York-i lakásban? És mit tehet a műsorvezető, ha felvétel közben egyszer csak leomlik mögötte a díszlet?

Winkler Nórának rengeteg élete van. Az utóbbi években televíziós, rádiós műsorvezető, művészeti magazin lapigazgatója, tárlatvezetések, színházi beszélgetések, díjátadók moderátora, fontos árverések vezetője volt. De leginkább szenvedélyes művészetélvező, akit éppúgy lázba hoznak a modern festmények és kortárs szoborparkok, mint egy mexikói szőnyeg, egy olasz designlámpa vagy fiatal magyar tervezők esőkabátjai.

A Csillagtúra ezekbe az életekbe nyújt bepillantást: humorral, de elgondolkodtatóan, ugyanazzal a közvetlenséggel és felkészültséggel, amit a tévéképernyőn és írásaiban már megismerhettünk. Winkler Nóra szövegeit a fiatal képzőművész, Magyarósi Éva szellemes és játékos rajzai illusztrálják.

Libri Kiadó

Steve Callaghan: Family Guy – Stewie kézikönyve a világuralomhoz

family-guy-stewie-kezikonyve-a-vilaguralomhoz-0.jpg ()Stewie Griffin, az egyéves mániákus csecsemőzseni tisztán látja, mi a baj a világgal. Piszkosul elszánt, máris szervezi a puccsot, mely az abszolút világhatalomhoz segíti. Az első zsarnok az eltakarítandók listáján az édesanyja, Lois, a „nőuralom” vezére, aki elviselhetetlenné teszi Stewie ifjonti életét. Szerepelnek persze mások is azon a listán… A fenébe, ha már önállóan tudná használni kezét-lábát, nem szorulna pelenkázásra, és nem kellene cumisüvegből táplálkoznia, rég átvette volna az uralmat a harmadik világ nagyobbik fele fölött. De már totyisként is jól tudja: a totális uralomhoz előbb meg kell érteni azt a világot. Tehát értékes gondolatait könyvbe foglalta: elmélkedik munkáról, politikáról, vallásról, családról, szerelemről, gyerekkorról, nevelésről, oktatásról és sok egyébről. Erről álmodnak az anarchisták!

Stewie fanyar kézikönyve a világuralomhoz maga a tehetséges ifjú Stewie a legjavából.

Ulpius-ház, 2011

Tóth Szabolcs: Nem semmi

nem-semmi-d-0.jpg ()Buszutazás Kolozsvár egyik legnagyobb nyanyatanya telepén. Majonéz készítése rendhagyó módon. Hogyan távozzunk teaszűrővel a boltból, amikor virágtartót akarunk vásárolni? Egy bűvészbarát morbid háromfüles trükkje. Milyen életutat fut be az egy napon született, ugyanazon orvos kezében felsírt Zsoltibaba és Csabicika?
Groteszk regényvázlat –  fanyar humorú „egypercesek” a Szomszédnéni Produkciós Iroda egyik oszlopától.
A szerző saját rajzaival illusztrált, szórakoztató útikönyv Tóth Szabolcs különös világához.

Ulpius-ház, 2011


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X