Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért egészséges az olvasás?

Miért egészséges az olvasás?

hobbykönyvolvasás
0

Írta:

Lehet, hogy erre nem is gondolsz, amikor kinyitsz egy könyvet, de az olvasás bizony jóval több, mint egy szórakoztató időtöltés. Még az egészségednek is jót tesz!

Miért egészséges az olvasás?

Egyrészt az olvasás az agyban erősíti az idegsejtek közötti kapcsolatokat, és új kapcsolódásokat is segít létrehozni.

Akár tanulás miatt, akár szórakozásból olvasol, a karakterek, helyek, események, leírások, és a szöveg egyéb elemei miatt az emlékezőképességed is javul.

Kimutatták, hogy a nyelvtanulásért és a memóriáért felelős agyterületek serkentésére az összetett költői képek különösen jótékonyan hatnak.

Ha úgy érzed, sokkal nyugodtabb vagy, miután olvastál egy kicsit, az sem véletlen, ugyanis az olvasás remek stressz-csökkentő. Egy kutatás szerint akár 68%-kal képes csökkenteni a stressz szintet.

Az olvasás a jobb alvásminőséget is segíti, ezért érdemes kialakítani egy esti rituálét, amelynek része az is, hogy egy időre belemerülsz egy jó könyvbe.

Megállapították azt is, hogy a depressziós emberek hangulatát javíthatja, ha hangosan olvasnak fel más emberekkel, illetve ha önsegítő könyveket olvasnak.

Az olvasással az empátia is fejlődik, köszönhetően a karakterekkel történteknek, az ő motivációiknak, ez pedig segít, hogy jobb legyen a kapcsolatod a többi emberrel.

Forrás: experteditor.com.au

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X